Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea“ s-a bucurat de achiziţii de carte şi, mai ales, de donaţii.În vreme de criză, când mai toate instituţiile culturale se vaită de lipsa tot mai acută de fonduri, iar rafturile bibliotecilor îşi plâng lipsa de carte nouă, există şi excepţii.

„În anul 2011 am avut o achiziţie (de carte – n.r.) nesperat de bună, spune Gabriela Şerban, directorul Bibliotecii Orăşeneşti Tata Oancea din Bocşa. Faptul că aici există o activitate bogată, că există interes pentru cărţi şi beneficiari, ne-a adus un număr important de donaţii. Şi din bugetul local am achiziţionat cărţi importante, am completat colecţii, am achiziţionat titluri noi incluse şi în programele şcolare, am reuşit să umplem câteva goluri“.

Instituţia culturală şi-a făcut achiziţiile fie din librării, fie direct de la edituri, chiar şi prin comenzi pe internet. De asemenea, în urma bunei colaborări cu diverse personalităţi, dar şi cu iubitori de carte şi act cultural, biblioteca a reuşit să obţină o serie de volume în mod gratuit. „Surprinzător a fost faptul că între donatori s-au aflat reşiţeni şi timişoreni, spune Gabi Şerban. În 2011 au fost achiziţionate 3.165 volume – dintre care 1.329 unităţi de bibliotecă primite ca donaţii –, în valoare de 31.464 de lei“.

Antoniu Mocanu