Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultimii ani, Consiliul Județean a atras fonduri de peste 500 de milioane de euro prin diferite programe.

Fondurile europene reprezintă o mare oportunitate pentru județul nostru, în încercarea administrației de a moderniza diferite sectoare, fie că este vorba de turism, infrastructură sau asistență socială. În ultimii ani, valoarea totală a proiectelor finanțate din fonduri europene în Caraș-Severin este de 547.684.173 euro,ceea ce ne plasează pe primul loc pe țară.

Pentru valorificarea potențialului turistic al județului, spre exemplu, au fost finalizate două drumuri județene, Văliug-Slatina Timiș și Caransebeș-Muntele Mic, iar proiectul pentru ca zona Semenic să devină o destinație căutată de turiști 12 luni pe an este deja o certitudine. Tot la capitolul infrastructură, legătura cu vecinii din Serbia a reprezentat o altă prioritate pentru forul județean.

Un pod peste râul Nera și un punct de trecere a Dunării cu bacul la Moldova Nouă sunt doar două din inițiativele transfrontaliere pentru care au fost atrase peste patru milioane de euro. Sume europene şi guvernamentale au fost obţinute și pentru componenta socială, peste 21 de milioane de lei mergând către modernizarea căminelor de bătrâni și persoane fără adăpost, aflate în subordinea CJ. Nu în ultimul rând, alte patru milioane de euro au fost investite în reabilitarea și dotarea cu aparatură modernă a Spitalului Județean Reșița.

În prezent, se află în derulare proiectul Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul nostru, implementat de S.C. AquaCaraș S.A. unde Consiliul Județean Caraș-Severin este acționar majoritar. Este un proiect cu o valoare de 133.917.197,6 euro iar populația ţintă beneficiară a proiectului este de aproximativ 138.000 locuitori.

Proiectul vine în completarea aceluia finalizat în 2011 prin Măsura ISPA și prin care locuitorii județului Caraș-Severin au beneficiat de reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție a apei potabile în toate cele 8 orașe ale județului; de reabilitarea rețelei de canalizare în Reșița, de reabilitarea stațiilor de pompare în municipiul Reșița și orașul Moldova Nouă. Municipiul Reșița a beneficiat de cea mai mare parte a investiţiei ISPA : stație de tratare ape uzate, stație de tratare apă potabilă și reabilitarea rețelei de canalizare. Valoarea investiției a fost de : 83.841.415,32 euro.

Municipiile Reșița și Caransebeș, celelalte şase orașe și localitățile: Băuțar, Berzovia, Cârnecea, Grădinari, Greoni, Mehadia, Secășeni, Teregova și Topleț sunt beneficiarii noii investiții de 172.773.138,24 euro atrasă pentru continuarea lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare.

 

Gestionarea deşeurilor

În derulare este și un proiect privind gestiunea integrată a deșeurilor cu o valoare de 53,4 milioane euro, al cărui beneficiari sunt comunitățile locale. Consiliul Judeţean s-a angajat să obţină finanţarea proiectului deoarece în legislaţia europeană este foarte clar prevăzut că doar o entitate de circa 300.000 de locuitori poate accesa aceste fonduri. Este o finanţare importantă, care nu putea să vină din alte părţi, de la Guvernului României, de exemplu.

Derulat pe o perioadă de 44 de luni, cu finalizare la 31 octombrie 2015, proiectul prevede construirea la Lupac a Centrului de management integrat al deşeurilor care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la : Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. Este prevăzută construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer dar și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.