Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, temele pentru acasă nu trebuie să depăşească două-trei ore.

 Cinci-şase ore de şcoală, plus patru-cinci sau chiar şase ore pentru teme. Aceasta este viaţa unui elev din ziua de azi. Dacă vrea să ţină ritmul. Şi copilăria, unde este? Când să se mai şi joace? De multe ori temele au subiecte despre care nu s-a învăţat în clasă. De multe ori temele nu se mai verifică.

„Timpul zilnic necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult două-trei ore, însumând toate disciplinele”. Citatul este din Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale 3.066 din 11 ianuarie 1999 care este încă în vigoare.

„În învăţământul preuniversitar se constată în foarte multe situaţii o suprasolicitare a elevilor în ceea ce priveşte rezolvarea temelor curente pentru acasă şi a celor pentru vacanţă, de până la 70%. Se dau teme pentru acasă excesiv de multe, în absenţa oricărei corelări între diferite discipline”, se spune în actul normativ. La aproape 16 ani de la apariţia acestui ordin nu s-a schimbat nimic. Ba mai mult, temele sunt tot mai multe şi timpul rămas elevilor pentru a fi copii tot mai scurt.

Potrivit bihon.ro, cei abilitaţi să dispună măsuri pentru aplicarea actului normativ sunt directorii şcolilor şi liceelor. Aceştia trebuie să desemneze câte un cadru didactic responsabil cu temele pentru acasă. Responsabilul, împreună cu diriginţii, va urmări modul în care sunt duse la îndeplinire instrucţiunile ordinului. Ordinul trebuie adus la cunoştinţa cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor, inclusiv prin afişarea în cancelarii şi sălile de clasă. Actul normativ trebuie pus în aplicare de cadrele didactice, directorii şcolilor şi inspectoratele şcolare.

Sursa text/foto: bihon.ro

5 Comments

  1. Prin temele in exces date copiilor acasa,multi profesori isi mascheaza neputinta de a face la clasa ce si cat trebuie cu elevii!Nu se poate sa le dai de pe o zi pe alta,zeci de exercitii,mai ales la matematica,si din manual si din culegeri!Tot sistemul romanesc de invatamant este fundamental GRESIT!In occident manualele scolare sunt extrem de subtiri,atractive si aerisite!La noi,inca sunt la unele materii,”manuele caramizi”” de 1-2 kilograme!Ghiozdanul unui elev roman de gimnaziu este mai greau decat o ranita de soldat,este trist sa-i vezi cat cara saracutii si ce cocosati-la propriu-sunt unii copii din cauza greutatii ghiozdanului!Legat de teme,ar trebui sa ia atitudine si sa fie mai active si comitetele de parinti!

Adaugă comentariu