Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Până să ajungă să dispară, mai mult sau mai puţin din judeţ, gunoaiele menajere parcurg un drum întortocheat.

Deponeurile de gunoi s-au închis, oficial, în anul 2009. De atunci, populaţia a continuat să producă deşeuri, a căror finalitate a devenit o problemă din ce în ce mai mare. În data de 18 iulie a ajuns la termen contractul pe care l-a avut SC Ecosal cu SC Termoforest şi implicit cu SC Eco Bauer. De la Termoforest se închiriase un utilaj de compactare-balotare cu tot cu personalul calificat. „Compactarea, balotarea şi depozitarea reprezenta activitatea societăţii pentru care aceasta a fundamentat un preţ, respectiv 8 euro plus TVA. Termoforest a cesionat pe parcurs drepturile şi obligaţiile către SC Eco Bauer. Au apărut probleme de disfuncţionalitate a sistemului, probleme cu utilajul din pricina deşeurilor nesortate. Din această cauză, societatea s-a obligat, în baza contractului, să transporte gunoiul, pe acelaşi preţ pe care l-au avut pentru compactare, la un deponeu autorizat – Orăştie sau Halânga. La 18 iulie nu a mai fost prelungit contractul”, a precizat Aurel Marinescu, directorul Ecosal.

Prin urmare, a fost declarată situaţie de urgenţă prin informarea Comitetului Judeţean, pentru că, zilnic, peste 100 de tone de deşeuri ajung la depozitul de pe Dealul Lupacului.

„Astfel, se pot închiria utilaje, se poate angaja transport şi o staţie de sortare fără organizarea unei licitaţii. Nu puteam alege SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.) pentru că nu sunt administrator. După demisia lui Tiberiu Pădurean de la Ecosal din această funcţie am fost ales eu. Suntem un SRL cu 24 de acţionari unităţi administrativ teritoriale. Or, deşi a fost demarată procedura de transformare în SA, nu pot opera nici azi modificarea de act constitutiv pentru că nu am reuşit să obţin toate semnăturile reprezentanţilor în AGA, ca să devin administrator şi să pun licitaţia pe SEAP”, a mai amintit Marinescu.

Prin urmare, din 18 iulie nu există un contract pentru compactare şi balotare. Directorul Ecosal a precizat că există certitudinea ca luna viitoare să ajungă o staţie de sortare pe Dealul Lupacului, până la 1 septembrie Eco Bauer transportând deşeurile în baza contractului.

„Am contactat o societate care este intermediar pentru Chişcădaga, unde se află o fabrică de ciment ce are o procedură pentru un anumit tip de deşeuri. Acestea, însă, trebuie să fie presortate. Or, nu am autorizaţie de mediu în care să fie prevăzută activitatea necesară, iar procedurile sunt în curs pentru avizarea lucrărilor de recepţie, sortare şi livrare. A venit hotărârea AGA pentru creşterea preţului, unde intră transportul către Chişcădaga. Or, staţia de sortare prevăzută a sosi în curând, deşi consumă, poate să şi producă, pentru că astfel vom putea valorifica anumite deşeuri”, a mai adăugat directorul Ecosal. Astfel, transportul va putea fi efectuat, la noul preţ de 3,5 lei pe kilometru, cu o firmă autorizată şi specializată din Aleşd. Rămâne ca şi acţionarii să rezolve problema preţului ce va fi discutat în şedinţele de consiliu local.

„Aceasta este o ultimă variantă, dar, dacă Ecosal nu va putea să-şi pună la punct situaţia din punct de vedere legal, s-ar putea ca fiecare serviciu să se întoarcă la primăriile cărăşene”, a concluzionat Aurel Marinescu.

Flavius Rotariu