REŞIŢA – Aceasta a hotărât Curtea de Apel Timişoara în privinţa acuzaţiilor privind faptul că procurorul cărăşean ar fi luat mită pentru rezolvarea unui dosar penal.
Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin s-a declarat mereu nevinovat şi şi-a susţinut nevinovăţia în faţa instanţelor care i-au judecat dosarul până acum. Curtea de Apel Timişoara l-a achitat, considerând că magistratul nu a luat mită pentru rezolvarea favorabilă a vreunui dosar penal, instanţă superioară arătând că „în temeiul art. 17 alin. 2, art. 16 alin.1 lit. b teza I C.p.p. achită pe inculpatul Valentin Cârstea pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 al. 1 Cp raportat la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000 (fapta în calitate de procuror)“.
Totuşi, Curtea de Apel l-a condamnat pe profesorul Valentin Cârstea pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual. Pe parcursul procesului, Valentin Cârstea a susţinut mereu că niciodată nu a cerut studentului denunţător sau altcuiva vreun folos material. Dimpotrivă, studentul respectiv insista mereu să îi facă fel de fel de cadouri. Ultima dată, când a fost organizat flagrantul, studentul respectiv insista să îi ofere cadouri pe motiv că pleacă din ţară.
Oricum, povestea este mai lungă şi poate într-un final se va lămuri. Până atunci, profesorul Valentin Cârstea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi exercitarea unor funcţii publice care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi exercitarea meseriei de cadru didactic. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată.