CLISURA DUNĂRII – Clisura Dunării rămâne un tărâm frumos, din păcate însă gunoaiele si lipsa de civilizaţie se întâlnesc peste tot.
GEC Nera a realizat în perioada 21 – 22 mai 2016 activităţi destinate protejării patrimoniului natural din Parcul Natural Porţile de Fier pe un traseu de-a lungul Dunării, între localităţile Coronini şi Baziaş. Activitatea a marcat Ziua Internaţională a Biodiversităţii, sărbătorită în fiecare an pe 22 mai. Cele mai multe concluzii rezultate în urma monitorizării mediului nu diferă faţă de cele prezentate de către GEC Nera în ultimii 10 ani.
„Diminuarea drastică a faunei piscicole, în special a sturionilor, după executarea barajelor de la cele 2 hidrocentrale de la Porţile de Fier din cauza lipsei construcţiilor/instalaţiilor de tranzit a faunei piscicole, precum şi poluarea transfrontalieră cu praf de deşeuri miniere provenind de la depozitele neecologizate de steril minier al SC Moldomin, sunt fenomenele din zonă cu impact major asupra mediului. La aceasta se adaugă şi greşeli premeditate în exploatarea barajului de la hidrocentrala Porţile de Fier I care, de exemplu în 2015, a distrus mare parte a faunei din ariile protejate declarate ca zone umede pe Dunăre. Aceste fenomene par a deveni eterne iar locuitorii s-au resemnat la gândul că pentru stoparea acestor agresiuni nimeni nu va mişca vreodată un deget. Maldărele enorme de moloz, deşeurile menajere şi ambalajele din plastic de pe teritoriul localităţii Moldova Nouă, de care te împiedici la tot pasul, dau impresia că Primăria Moldova Nouă şi Comisariatul Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu au interdicţie în aplica legea în acest domeniu. Fenomenul este prezent şi pe Ostrovul Moldova Veche care este arie naturală protejată încadrată ca zonă de protecţie integrală. Aici maldărele de gunoi stau alături de tuburi de cartuşe de vânătoare şi de…….pescari veniţi în agrement, şi care par a nu ştii că sunt într-o rezervaţie naturală şi că perioada de prohibiţie la pescuit este în plină desfăşurare. Cât despre rangerii Parcului …… discreţie şi tăcere. Suntem obinşuiţi cu existenţa administraţiilor parcurilor naturale din România ca nişte structuri de decor care dau bine pe lângă oficialii Comisiei Europene“, se arată într-un comunicat trimis redacţiei de către GEC Nera.