Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit primarului Nelu Popa, reşedinţa Bihorului investeşte într-un nou sistem de termoficare şi ar putea cumpăra, de la Reşiţa, centralele cumpărate în 2012, închise doi ani mai târziu.

Introducerea microcentralelor de cartier a fost o operaţie reuşită deşi, din păcate, pacientul – sistemul de termoficare al Reşiţei – murise deja. Chiar şi aşa, municipalitatea reşiţeană ar putea fi la un pas de a găsi soluţia care să ne ia noile centrale inutile de pe cap.

Problema centralelor de cartier a fost adusă în discuţie zilele trecute, cu prilejul semnării contractului de finanţare pentru reabilitarea termică a Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa, unde, printre altele, se prevede montarea de noi centrale. După cum se ştie, instituţia liceală este racordată, pentru apă caldă şi încălzire, de una dintre cele opt microcentrale de cartier din noul sistem de termoficare, inaugurat în 2012 şi desfiinţat în 2014.

Ioan Popa, primarul municipiului, a precizat că s-a decis renunţarea la centrala de cartier întrucât aceasta, deşi este nouă, modernă şi eficientă, este supradimensionată comparativ cu nevoile unei unităţi de învăţământ: „Avem proiectate centrale noi care sunt destinate liceului şi calibrate pe volumul de aer care trebuie să-l încălzească. În ceea ce priveşte termia asta reşiţeană care a fost construită şi după aceea abandonată sau conservată, vă spun că suntem în discuţii avansate cu Primăria din Oradea, cu dl Bolojan. Dânşii acum instituie un sistem termic în oraş şi s-ar putea ca o bună parte din ce avem aici în termie să o transferăm, bineînţeles contra cost, Primăriei din Oradea“.