Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din mai se dă startul unei noi sesiuni de depunere a cererilor de proiecte pentru 141. În perioada 15 mai – 29 iunie, fermierii pot depune dosarele pentru a primi sprijin nerambursabil de 1.500 de euro pe an pe ferma de semi-subzistenţă, bani primiţi pe o perioadă de cinci ani, prin Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă“.

Beneficiarii acestei măsuri sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 de ani, neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare, care desfăşoară activităţi economice şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 2 şi 8 UDE (unitatea de dimensiune economică). De asemenea, ferma trebuie să fie situată pe teritoriul ţării, înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol şi comercializează o parte din producţia agricolă obţinută.

În situaţia în care valoarea totală a proiectelor eligibile depuse depăşeşte suma totală alocată, proiectele sunt supuse unui sistem de selecţie, cu un total de 100 de puncte. Astfel, dacă solicitantul este membru, cu minimum şase luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, al unei forme asociative recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare, adună 15 puncte.

Ferma de semi-subzistenţă aflată într-o zonă defavorizată primeşte 5 puncte, la fel cum alte 30 de puncte se adaugă dacă fermierul are vârsta sub 40 de ani la data depunerii proiectului. Solicitantul primeşte 25 de puncte dacă realizează o investiţie, în special pentru îndeplinirea conformităţii cu standardele comunitare, şi dacă accesează Măsura 214 „Plăţi de Agro – mediu“ din cadrul PNDR primeşte alte 15 puncte. Totodată, dacă solicitantul investeşte din fonduri proprii minimum 4.500 de euro, primeşte 20 de puncte.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu