Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Au fost făcuţi paşi importanţi pentru ca aeroportul din Caransebeş să se diversifice şi ca infrastructură turistică.

Aceasta a fost explicaţia exhaustivă oferită joi, în cadrul primei şedinţe ordinare pe acest an a CJ de către vicepreşedintele forului judeţean, Ionesie Ghiorghioni. Punctul cel mai dezbătut de pe ordinea de zi s-a referit la „cel de-al doilea pas” pentru crearea, cu ajutorul Ministerului de Interne, a unei unităţi militare de tip SMURD pe aeroport.

„Este al doilea pas, deoarece, în ultima şedinţă de anul trecut, a avut loc aprobarea pentru această investiţie şi, acum, primim din partea municipalităţii Caransebeş, cu sprijinul primarului Marcel Vela, în patrimoniu suprafeţe şi clădiri. Astfel, noi vom putea să le dăm în folosinţă Ministerului de Interne”, a precizat Ghiorghioni. În prezent se derulează proceduri pentru achiziţionarea celorlalte suprafeţe strict necesare pentru investiţia ministerului, suprafeţe care sunt în concesiunea celui care îşi asumase responsabilitatea pentru a face funcţional aeroportul.

„Am găsit înţelegere, până acum concesionarul a acţionat de bună credinţă, efectuând investiţii consistente pentru a genera infrastructura aeroportului. E vorba şi de împrejmuire, întreţinere, la reabilitarea clădirilor şi pistei. A înţeles importanţa faptului că obiectivul, după acest al doilea pas, va deveni parţial funcţional”, a mai amintit vicepreşedintele CJ.

Există intenţia certă ca ministerul să aducă reprezentanţii Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), pentru a dirija zborurile, care îşi vor desfăşura activitatea în turnul proprietate a Consiliului Judeţean.

„Astfel, putem veni în folosul zonei, deşi, pentru moment putem vorbi doar despre traficul unor avioane de tip uşor, care să ajute în transportul turiştilor. Aşezarea aeroportului din Caransebeş este foarte bine plasată, în aşa fel încât excursioniştii să poată ajunge fie pe Semenic, fie pe Muntele Mic, fie la Poiana Mărului sau pe Ţarcu. Este important şi acest segment, dar primordial rămâne ceea ce ţine de rolul unităţii militare în sănătate, pentru SMURD“, a mai adăugat Ionesie Ghiorghioni.

Legat de zborurile elicopterului care va deservi unitatea specială SMURD a vorbit şi consilierul Romeo Dumitrescu, medic, care a subliniat necesitatea permanentizării unui loc de aterizare în Reşiţa. „Este bine că acesta, în caz de urgenţe, aterizează pe stadionul Gloria, dar ar trebui ca zona să fie amenajată şi reglementată în acest scop. Ar trebui făcute demersurile necesare ca, şi în cazul unui meci de fotbal în desfăşurare, acesta să fie oprit pentru preluarea urgenţelor de către elicopter”, a amintit consilierul.

Un alt proiect de hotărâre aprobat în şedinţa de joi a presupus acoperirea definitivă din excedentul bugetului local al judeţului a deficitului secţiunii de funcţionare. „Este vorba de suma de 1.309.190 lei, şi astfel vom încheia în condiţii bune exerciţiul bugetar”, a mai amintit vicepreşedintele CJ.

Flavius Rotariu