Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sau a viceprimarului Ioan Crina, care a propus necesitatea acordului vecinilor pentru creşterea animalelor la curte.

Dacă pentru tăiatul porcilor a venit Uniunea Europeană să impună reguli, pentru creşterea lor normele vin de la municipalitatea reşiţeană. Şi asta pentru că, pentru a le permite reşiţenilor, în special celor din cartierele aparţinătoare, să crească în curte păsări şi animale, a fost modificat regulamentul în vigoare la nivelul urbei. Astfel, după discuţii cu reşiţenii din zonele limitrofe ale urbei, s-a decis ca fiind necesară permiterea creşterii animalelor în ogradă, în interes familial.

Potrivit deciziei aleşilor reşiţenilor, „pe teritoriul municipiulului este permisă creşterea animalelor domestice şi a păsărilor de curte în cartierele Cuptoare, Secu, Doman, Câlnic, Moniom, Ţerova, Poiana Golului, Lend, Minda, Marginea, Driglovăţ şi Stavila”.

Viceprimarul Ioan Crina a propus un amendament interesant, în sensul că persoanele care doresc să crească animale în cartierele amintite să aibă acordul vecinilor pe o rază de 50 de metri: „Este bine să se permită creşterea animalelor, în special în cartierele mărginaşe, dar chiar n-aş vrea să las la liber, să crească orice. Propun un amendament ca acest lucru să fie posibil doar cu acordul vecinilor pe o rază de 50 de metri”. Ceea ce presupune, de regulă, vreo doi vecini în dreapta, alţi doi în stânga, tot cam atâţia în faţa şi în spatele casei, plus diagonalele, după caz.

Hotărârea a trecut cu unanimitatea voturilor consilierilor, însă nu specifică dacă acordul este necesar o singură dată pentru toate animalele, pentru fiecare în parte sau pentru fiecare specie. Să fie oare nevoie de câte un acord când fiecare pui de găină decide să-şi spargă oul sau doar prima dată şi atunci când proprietarul se decide ca, pe lângă curcile cu aprobare, să mai crească şi un porc? Şi, fie vorba între noi, vecinii sunt cei mai buni prieteni doar în basme. Aşa se va ajunge că dacă Ion nu-i dă voie lui Gheorghe să-şi ţină porc, nici Gheorghe nu-i va da voie lui Ion să aibă găini ouătoare. După Legea caprei: să moară şi a vecinului…

Asupra subiectului, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a precizat: „Cu privire la găinile oamenilor care stau la casă, există o posibilitate normală de a fi ţinute acolo, pentru că scopul este familial, gospodăresc, adică nu cu alte scopuri. Şi atunci am iniţiat un asemenea proiect, discutând cu reşiţenii care stau în special în cartierele mărginaşe ale municipiului, în Poiana Golului, spre exemplu, nu departe de Centrul Reşiţei. Dar, bineînţeles, e nevoie şi de acceptul vecinilor, cred că este o măsură potrivită”.

Antoniu Mocanu

9 Comments

 1. Satul arde si baba se piaptănă! Acesti „domni” chiar vor să-i credem că cetăţenii urbei au solicitat ca să nu se poată creste animale şi păsări în curtea proprie decât cu acordul vecinilor! Si unde? In Secu, Doman, Cîlnic, Moniom, etc. Păi acele cartiere nu sunt altceva decât nişte sate mai acătării. Nu avem canalizare si apa curentă în toate acele cartiere, dar propunem un amendament sa nu poata creste nimeni in curte animale şi pasari. Si cine face asta? Un domn de la PSD. Pai parca voi arati de partea celor săraci. Să înţeleg că ancora PNL vă deviază spre dreapta? A nuuuu … Pardon! Vă ia minţile! Oricum este bine. Propunerea a trecut în unanimitate! Vai şi amar ce consilieri avem!

 2. vladcslupescu Reply

  Binevenita ideea. De ce sa adulmec in mijlocul orasului , fel de fel de miasme de la viitoarele fripturi si carnati de craciun, dar cei 50 de metrii mi se par cam putini. Depinde de nasul fiecaruia. In alte tari, animalele se cresc in afara localitatii chiar si in mediul rural.

  • Alta tampenie marca Primaria Resita – Consiliul Local ! Mai bine s-ar ocupa de asfaltarea cartierelor apartinatoare Resitei, de salubritatea lor, de reteaua de apa si canal… Daca la Cuptoare spre exemplu as vrea sa cresc ratoni de ce sa fiu discriminat fata de cel ce creste papagali sau serpi boa la bloc. Ca doar platim aceleasi impozite !!! Nu?! Daca e de cerut acordul vecinilor avem o problema. Sa zicem ca un esti certat cu un vecin sau nu-l agreezi, sau vecinul este o instituie publica, un magazin, etc….Ajungi in justitie pentru ca vrei sa cresti broaste de Galapagos? E ridicol…la fel ca si primarul si consiliul lui…
   Despre conditiile de crestere/ingrijire ale animalelor este alta discutie…As vrea sa vad ca ANSVSA se implica, controleaza si indruma. Sa vada daca se respecta nr.de metri patrati/animal, sursa de apa, intretinerea…Dar deja asta-i prea mult pentru niste numiti politic care contabilizeaza totul numai in voturi !!!

 3. Aberant.Nu stiu cine i-a ales pe acesti indivizi care nu ne reprezinta.
  Acest oras are nevoie de oameni cu idei contructive nu distructive.Binenteles ca printre vecini se va gasi macar unul puturos si circotas care nu va fi de acord ca vecinul sa aiba si el nu.
  Oameni buni, vedeti-va de treaba si ocupati-va de lucruri serioase ca sunteti penibili.

 4. Dragii mei pe STEPANESCU la votat marea majoritate a urbei, deci SUPORTATI CONSECINTELE votului!!!! Cat despre CRINA asta…apropo cine e? Nu am auzit vreodata sa debiteze ceva logic….

 5. todor jiva sorian Reply

  Propun d-lor din Consiliul Local Resita urmatoarea lege”Interzis a se trage vanturi in centrul orasului fara acordul a cel putin 2 concitadini care vin din fata,1 din lateral dreapta,1din lateral stanga si 6 din spate ca acestia sunt cei mai expusi turbo-gazelor.Astfel vom respira un aer mai curat si nu riscam sa distrugem patura de ozon a planetei(daca nu primim acceptul vecinilor).D-lor este greu cand unicul neuron se transforma in tesut adipos???Crina,mi-e rusine ca ai facut Politehnica Timisoara…

 6. 1Legea caprei a fost … acum sună aşa : să moară vecinul ca să-i iau eu capra…

 7. Doamne …. Mah simt ca intr-o comuna … Ce legi ce discutii ce oameni ? Sunt orase mult mai mici in care vin investitori foarte puternici care contribuie la bugetul local cu sume consistente sa nu mai vorbim de locuri de munca ( vezi Sebes ) … Astia ne conduc din 2008 vezi populatia Resitei de atunci ( 83.000 aprox ) azi ( 65.000 aprox ) ce au facut bine ? ….. Resedinta de judet ? Acum ne indeamna la crescut porci si gaini …. Stiti ce ? Cred ca orasul asta va crescut pe voi domnilor fara scrupule idei si onoare!!!

Adaugă comentariu