Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Capitolul „Diverse” ce a încheiat şedinţa de marţi, 17 decembrie, a consiliului local reşiţean, a scos la iveală un aspect deloc plăcut, şi deloc cunoscut reşiţenilor: faptul că la Reşiţa se pregăteşte o nouă serie de comasări de unităţi de învăţământ.

Şi nu este vorba despre mini-unităţi de cartier, cu săli în care elevilor li se predă pe două clase, ci de şcoli în adevăratul sens al cuvântului. Cine şi-ar fi închipuit că pe listă figurează unităţi deloc lipsite de importanţă, chiar de renume, cu titluri mai vechi sau mai noi de „şcoală europeană”, precum Şcoala 7, 8 sau 9.

Vâltoarea problemei a ieşit la iveală atunci când Lucia Ţârlea, directorul Colegiului Tehnic Cărăşan, s-a ridicat în picioare pentru a se plânge de condamnarea la desfiinţare decisă de mai marii educaţiei din judeţ. Cu alte cuvinte, spunea femeia, „la Reşiţa va funcţiona o singură şcoală cu profil tehnic, în vreme ce la Caransebeş funcţionează foarte bine trei!”.

Lucia Ţârlea spune că, potrivit celor de la Inspectorat, decizia s-ar baza pe criteriul cheltuielilor pe elev, ce ar fi depăşite în cazul unor unităţi de învăţământ. Dar, culmea, Colegiul Tehnic Cărăşan (fostul Construcţii), care s-ar număra printre singurele patru unităţi reşiţene ce nu depăşesc costurile impuse, va dispărea, urmând să devină structură a Colegiului Tehnic (fostul CSR sau „Ştefan Anghel”, care a mai înglobat şi vechiul „Alexandru Popp”).

Viceprimarul Ioan Crina a calmat spiritele, explicând că, deşi municipalitatea a plătit anul acesta aproape 4.000.000 de lei pentru depăşirile de cheltuieli ale şcolilor reşiţene, comasările nu sunt decât nişte zvonuri. Chiar dacă ele au fost aprobate deja de ISJ. Asta pentru că administraţia reşiţeană a cerut forului să transmită propunerile pentru noua structură a reţelei şcolare până în 22 noiembrie, dar hârtiile au ajuns la municipalitate abia în 16 decembrie. Potrivit edilului, consiliul local aprobă structura reţelei şcolare, ISJ-ul fiind în măsură doar să dea avize…

Ioan Crina a concluzionat discuţiile cu cei de la Inspectorat: „De exemplu, Generală 9 mergea la Liceul Economic, Generală 7 la Liceul de Artă, Generală 8 la Traian Vuia, Colegiul Tehnic Cărăşan la Colegiul Tehnic sau Generală 1 la Generală 2″.

Antoniu Mocanu

4 Comments

  1. toma necredinciosul Reply

    Ce se mai poate spune despre „”capacitatea organizatorica”a celor de la ISJ CARAS?Domnulinspectot general Susoi impreuna cu alt sinistru personaj-directorul Lupu de la Colegiul Tehnic taie si spanzura la ceas de taina si acum nu stiu pe unde sa scoata camasa?!Rusine acestui ISJ plin de incompetenti si profitori,si de persoane care fac excursii platite din bani europeni!

  2. Cosmin serbanoiu Reply

    Ce mai vreti Resita a devenit un sat prapadit, nu circula tren, nu circula miloc de transport de la Gara si pana in oras sa zicem oras …daca ai bagaje esti pierdut…esti aruncat in mana privatilor de la taximetre…Resita se va transforma in comuna Resita si Caransebesul in resedinta de judet… Ce mai vreti???

  3. SUGEREZ CA ÎNAINTE DE LUAREA UNEI DECIZII „LA NIVEL ÎNALT”. oamenii CU IDEI sa prezinte un CERTIFICAT DE SĂNĂTATE MINTALA ELIBERAT DE UN MEDIC PSIHIATRU… dupa care… mai vedem…macar se vede ca E „APT”, sau ARE PROBLEME, in care caz „oferta” merge la cos…

Adaugă comentariu