Caraş-Severin, Romania
CARAŞ-SEVERIN – Un exerciţiu care a testat reacţia instituţiilor cu atribuţii de intervenţie s-a desfăşurat în zona Cuptoare.

Exerciţiul de cooperare cu forţe şi mijloace specifice pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident rutier cu victime multiple produs de DJ 582 a avut loc joi, 23 iunie. Scenariul exerciţiului a prevăzut, pe sectorul Secu – Cuptoare, producerea unui accident rutier din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic. În acesta au fost implicate un microbuz şi un autoturism, rezultând un număr mare de victime.
„În urma impactului, din cauza lipsei parapetelor de pe marginea drumului, cele două autoturisme ies de pe carosabil, căzând 15-20 m în prăpastie. Sunt multe persoane rănite, încarcerate şi/sau inconştiente, care necesită acordarea de ajutor medical specializat”, a fost situaţia de urgenţă creată şi anunţată prin Sistemul Unic de Apeluri pentru Situaţii de Urgenţă – 112 la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin de către un participant la trafic. În urma comunicării numărului mare de victime, 11 persoane, la nivelul judeţului Caraş-Severin s-a activat Planul Roşu şi au fost alertate toate structurile cu responsabilităţi în cazul producerii de accidente grave de circulaţie.
Forţe din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin, precum şi forţe din cadrul structurilor cu care se colaborează în aceste situaţii de urgenţă – Serviciul de Ambulanţă Judeţean Caraş-Severin – Staţia Reşiţa, Unitatea de Primiri Urgenţe Reşiţa, Serviciul Judeţean Salvamont–Salvaspeo Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, Crucea Roşie – Filiala Caraş-Severin, Primăria Reşiţa, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin – s-au concentrat la locul evenimentului cu mijloacele necesare pentru gestionarea situaţiei de urgenţă.
Comandantul operaţiunilor de salvare, inspectorul şef ISU Semenic a asigurat conducerea şi coordonarea acţiunilor de intervenţie la locul evenimentului a tuturor forţelor implicate în aplicarea Planului Roşu, sprijinit de directorul operaţiunilor de salvare medicală din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Caraş-Severin. S-a asigurat căutarea, acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea, trierea, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportarea victimelor la spital. La exerciţiu a participat şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu. „Menţionăm că forţele implicate nu au fost informate cu privire la ora evenimentului pentru a testa capacitatea de răspuns reală a acestora şi s-a constatat că forţele au cooperat eficient pentru salvarea persoanelor implicate în accidentul rutier“, au precizat reprezentanţii ISU Semenic.