Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministrul Sănătăţii a emis un ordin prin care autorităţile din sistem verifică asigurarea serviciilor.

Continuitatea asistenţei medicale în perioada 24 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014 este specificată ca dispoziţie prin ordin al ministrului de resort, iar Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele de Asigurări de Sănătate efectuează controale şi organizează o bază de date pentru acest scop. Sunt verificate, printre altele, stocurile de medicamente ale unităţilor sanitare, iar în situaţia în care acestea nu sunt suficiente trebuie concepute planuri de măsuri pentru adaptarea lor.

„Se mai verifică liniile de gardă şi continuitatea echipelor medicale, precum şi asigurarea ambulatoriilor şi a centrelor de permanenţă în mediul urban şi rural. Cele trei centre din Bocşa, Anina şi Bozovici au fost deja anunţate. Suntem pe cale să definitivăm orarul farmaciilor ce asigură serviciile în această perioadă. Serviciul Judeţean de Ambulanţă este vizat, dar este un program normal de ture asigurat şi are şi un plan de ture suplimentare dacă este necesar, mulţumită celor patru maşini care au sosit în teritoriu”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin. Experienţa anilor trecuţi a arătat o creştere a adresabilităţii pacienţilor, cu precădere în cazul afecţiunilor digestive şi cardiovasculare. Din păcate, nici în acest an nu s-a rezolvat situaţia urgenţelor stomatologice.

„S-a încercat, la un moment dat, prin structura Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean (care a şi cumpărat un scaun stomatologic) să se acopere aceste cazuri. Din păcate, nu există medici care să deservească urgenţele dentare. S-o spunem pe şleau, e vorba de bani şi de timp. Nu există pârghia legală pentru ca medicii să fie aduşi la urgenţele stomatologice, aşa cum nu există cea care ar putea aduce gărzi farmaceutice de noapte în judeţ”, a mai amintit directorul DSP.

Flavius Rotariu