Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Şantierul de punere în siguranță a Băilor Neptun se află în curs de pregătire, însă arhitecţii care au avut această iniţiativă prin „Herculane Project“ mai au nevoie de un document. Deşi a fost pe ordinea de zi în şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii mai, acest document nu a fost încă aprobat de către consilieri.

„Pentru a începe mai avem nevoie de un aviz pozitiv din partea Primăriei Băile Herculane, anunţă Asociaţia LOCUS pe pagina de socializare. Pentru a putea semna contractele de execuție și urmărire a șantierului, este necesar un document atașat actualului Protocol de Colaborare cu UAT Băile Herculane, care atestă acest fapt. Acest aviz trebuia primit în data de 29 mai 2019 în cadrul ședinței de Consiliu Local, însă nu s-a întâmplat. Suntem siguri că situația se va rezolva în cel mai scurt timp“.

Lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere, de aceea primarul staţiunii de pe Valea Cernei, Cristian Miclău, a explicat de ce s-a amânat această hotărâre: „Am avut, într-adevăr, această propunere de hotărâre, însă consilierii nu au ajuns încă la nici o concluzie. În Protocolul de Colaborare pe care l-am încheiat cu ei e stipulat că Primăria Băile Herculane se va ocupa de toate operaţiunile privind derularea în bune condiţii, conform legii, a achiziţiilor publice. Asta în timp ce Asociaţia LOCUS va participa cu o sponsorizare. Deci, n-avem încă o soluţie. Actul adiţional pe care-l semnăm noi este în regulă. Într-adevăr, nouă ne-ar fi mult mai uşor să facă ei achiziţiile, fiindcă la noi durează foarte mult, dar conform contractului care a fost semnat de ambele părţi nu se specifică acest lucru. De aceea ne mai gândim împreună cu juriştii şi vom lua o hotărâre săptămâna viitoare“.

Practic, procedura ar întârzia mult deschiderea şantierului, fiindcă Primăria ar trebui să publice anunţul pentru licitaţia publică timp de 20 de zile lucrătoare şi 10 zile nelucrătoare, asta fără să ştie dacă se va înscrie cineva, după licitaţie urmând un alt timp de aşteptare pentru evaluarea documentaţiei, evaluarea tehnică, evaluarea financiară, comunicarea rezultatelor evaluărilor, clarificări, contestaţii şi abia într-un final se poate semna contractul. În acewt fel, cu siguranţă, va trece vara fără să existe un constructor cu toate actele în regulă pentru a începe lucrările de execuţie. Vom urmări concluziile la care au ajuns juriştii pe care-i consultă Primăria, pentru a avea, în sfârşit, răspunsul aşteptat de Asociaţia LOCUS.

Până atunci, precizăm că pentru Herculane Project s-a adunat până în prezent suma de 40.000 de euro din donaţii, în acest weekend un alt pas fiind făcut de Revista Zeppelin, în Bucureşti, consecventă susţinătoare a intervenţiilor în salvarea patrimoniului, care donează reviste de colecţie. Organizând diverse evenimente, oricine ajunge la Atelierele Street Delivery Quinet din capitală, poate face donaţii direct şi pentru cauza Băilor Neptun.

Asociaţia LOCUS a lansat, de asemenea, un concurs pentru ediţia a II-a a taberei „Baia de Arhitectură“, ce se va desfăşura la mijlocul lunii iulie în staţiunea de pe Valea Cernei. Concursul se adresează studenţilor la arhitectură care să vină cu proiecte pentru un alt reper istoric important. Este vorba de promenada pe care Împărăteasa Sissi se plimba în perioada de glorie a stațiunii. „Ei bine, ea a dispărut și tot ce a rămas astăzi sunt cădițele cu apă sulfuroasă care te invită la baie, explică cei de la Asociaţia LOCUS. Totuși, spațiul nu este deloc amenajat, coborârea este grea și nu există locuri de stat sau de relaxare. Locul reprezintă un reper istoric foarte valoros, de aceea ne propunem recuperarea acestuia și crearea unei platforme pe care comunitatea și turiștii să o utilizeze pe parcursul anului“.

Baia de Arhitectură este cofinanțată de Ordinul Arhitecților din România și Fundatia Prinţul de Wales România și este dezvoltată în parteneriat cu Primăria Băile Herculane și Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin.

FOTO: Petru Cojocaru

Adaugă comentariu