Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Un număr de 116 familii din oraşul Oţelu Roşu vor beneficia de o investiţie de circa 820.000 de lei, ce vizează extinderea reţelei de canalizare din oraş.

Contractul de lucrări a fost semnat luni, 2 aprilie 2012, de către primarul Iancu Simion-Simi şi de preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, Marcel Hoară.

Un procent de 90% din valoarea totală a proiectului reprezintă finanţare nerambursabilă de la Banca Mondială, 8% sunt asiguraţi de Consiliul Local iar 2% din valoarea proiectul sunt suportaţi de locuitorii de pe străzile Decebal, Mircea cel Bătrân, Rugului, Dragoş Vodă şi Republicii, beneficiarii extinderii.

Prezent la semnarea contractului, Sorin Frunzăverde a declarat că proiectul  reprezintă un exemplu de parteneriat public-privat pentru că procentul de 2% suportat de locuitori are o semnificaţie deosebită şi anume participarea comunităţii, participarea cetăţeanul şi automat grija lui pentru investiţia ce se face în localitate: „Este un proiect complementar, chiar dacă de valoarea mai mică, cu cele pe care  le-am dezvoltat în acest sens pe ISPA, de circa 5 milioane euro în Oţelu Roşu şi cu fondurile ce le vom aloca, mai exact 13 milioane euro din Fonduri Structurale, pentru Programul de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare şi, de asemenea, de construire a uzinelor de apă şi canalizare pentru celelalte şapte oraşe ale judeţului Caraş-Severin, altele decât municipiul Reşiţa, unde am construit deja uzina de apă şi staţia de epurare“.

Marcel Hoară a spus că Programul de Infrastructură Muncipală prin care se derulează contractul a fost mult întârziat: „Acesta a plecat, ca idee, tot din Caraş-Severin, în 2005, şi trebuia implementat şi finalizat demult, însă au existat decizii, în perioada 2007 – 2008, care au sistat finanţarea în fostele comunităţi miniere sau afectate de retragerea industrială. Procesul însă a durat, fiind reluat în 2009. Lucrarea de la Oţelu Roşu se înscrie în acest program pe care Guvernul l-a finanţat prin negocierea cu Banca Mondială în 2005“.

Perioada de executie a lucrărilor este de 90 de zile şi acestea vor fi demarate săptâmâna viitoare, primarul oraşului Oţelu Roşu exprimându-şi cu această ocazie convingerea că lucrarea va fi una de calitate: „Îi mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, pentru susţinerea arătată, şi totodată preşedintelui Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, Marcel Hoară“.

Adaugă comentariu