Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La întâlnirea acestora cu reprezentanții Ministerului Agriculturii am avut prilejul nu doar să le apreciem produsele expuse, ci să le cunoaștem și dificultățile.

Cui să nu-i placă produsele de casă, făcute cu ingrediente 100% naturale, din gospodăria proprie, mediul rural nefiind încă viciat de poluarea care a atins cote alarmante la oraș? Toate bune și frumoase, țăranul român din asta trăiește, merge la piață și cere un preț care lui i se pare rezonabil. Oamenii însă parcă sărăcesc pe zi ce trece în loc să ajungă la un nivel de trai, nu neapărat „ca afară“ dar, cel puțin decent, să nu-și mai facă socoteala că ar fi mai ieftin să cumpere din altă parte ceva, dacă a pus ochii pe o brânză sau o slănină afumată. A învățat și cumpărătorul să aprecieze gustul aparte al unei specialități de brânză sau al mierii de albine, caracteristicile fiind date de mediul și tehnologiile producției. Mulți producători spun că dificultățile lor țin de desfacere și comercializare, precum și de hârțogăria stufoasă care are un traseu întortocheat până să ajungă la aprobări, avize, atestate. Pentru a le depăși mai ușor, unii s-au constituit în cooperative, de unul singur fiind mai greu să răzbești pe piață.

Bunăoară, la Eftimie Murgu se dorește o asemenea asociere așa cum am aflat de la Otiman Mihai, fondatorul viitoarei cooperative agricole și producător. „Încercăm prin această cooperativă agricolă să venim în sprijinul tuturor membrilor, să reușim să desfacem produsele care ne caracterizează, în primul rând făina de mălai produsă la renumitele mori din cadrul Complexului Mulinologic de pe Valea Rudăriei, avem brânza de oaie, cu deosebire brânza de găinușă. Această specialitate este obținută din primele tranșe de lapte, după ce oile ies la pădure, când este mai puțină iarbă și oile încearcă să se hrănească, atunci ele găsesc această plantă numită popular „găinușă“. Brânza dobândește un gust specific. Mai avem prunele uscate în mod tradițional la fum de lemn pe o targă – așa-i zicem noi la instalație, de asemenea, oțetul de prune pe care încercăm să-l promovăm, fiind singura zonă unde-l producem, nu știu să se mai obțină și altundeva, ar mai fi și țuica. Sigur, cu această cooperativă încercăm să-i ajutăm pe viitorii membri să-și desfacă produsele. Suntem abia la început și ne e greu pentru că prețurile sunt așa cum sunt… Cu ajutorul turiștilor care vizitează aceste mori mai facem câte o vânzare. Avem, totuși, sprijinul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Caraș-Severin, ne ajută foarte mult, trebuie să recunoaștem, directorul Pavel Nefir care a fost la noi, la fața locului, să vadă cu ce probleme de confruntăm. Noi am încercat să ne promovăm produsele și la Grune Woche, la Târgul Internațional de la Berlin, dar ne-am dus pe spatele nostru deși reprezentam nu doar județul Caraș-Severin, reprezentam România. De sprijin financiar nici nu poate fi vorba“ – a mai spus producătorul din Eftimie Murgu.

În urma întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Mihai Otiman speră că va fi mai ușor să obțină atestatele de „produs tradițional“ pentru că nu va mai fi atâta birocrație în materie de documentație, potrivit asigurărilor date de aceștia.

Adaugă comentariu