REŞIŢA – Pentru mulţi tineri, şomajul reprezintă prima treaptă după finalizarea studiilor. Autorităţile îndeamnă la precauţie, pentru că şi pâinea şomajului trebuie câştigată!
Primul contact cu piaţa muncii, mai ales în Caraş-Severin, mai ales pentru absolvenţi, poate fi o experienţă dură. Iar după încercări zadarnice de angajare, până la pâinea muncii, cei mai mulţi dintre tineri ar putea gusta din cea a şomajului… Chiar şi aşa, pâinea şomajului nu este pentru toată lumea, dacă nu eşti atent la proceduri.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin ne informează că oferă sprijin pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor. Dar asta depinde şi de oferta angajatorilor din judeţ. Aşa că până acolo, oficialii au ţinut să le reamintească absolvenţilor cu domiciliul în judeţul Caraş-Severin faptul că, dacă se înscriu în evidenţele serviciilor de ocupare acreditate, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare (prima de inserţie, prima de relocare, prime de mobilitate) sau de indemnizaţie de şomaj.
Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie ca, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la AJOFM-ul din raza de domiciliu sau reşedinţă. În cazul absolvenţilor de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3382/2017 privind structura anului şcolar 2017-2018, conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018“.
Absolvenții instituțiilor de învățământ și cei ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la încheierea studiilor se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu triplul indicatorului social de referință (adică de 3×500 de lei).
Pot solicita indemnizaţie de şomaj absolvenţii înregistraţi în evidenţele AJOFM care, într-o perioadă de 60 de zile de la încheierea studiilor, nu au reuşit să se încadreze în muncă, nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ care funcţionează legal, şi nu realizează venituri sau, dacă le realizează din activităţi autorizate, ele sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei).
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi este în cuantum de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni, iar cei interesaţi pot obţine detalii de la AJOFM Caraş-Severin (tel. 0255/212160).