Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Practica producătorilor de până acum de a vinde sub titlul de „pâine neagră” produse care nu sunt obţinute din făină neagră, ci dintr-un amestec de făină albă cu cacao, cenuşă şi alţi coloranţi, pentru ca produsul final să fie cât mai închis la culoare, este cunoscută de autorităţi.

De săptămâna viitoare, această practică este interzisă brutarilor, printr-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Emis în luna decembrie, actul normativ care intră în vigoare în data de 15 ianuarie interzice brutarilor să mai folosească alt colorant la fabricarea pâinii negre. Excepţie se va face doar în cazul pâinii din malţ.

În producerea acesteia se va accepta în continuare folosirea caramelului, unul dintre cei mai utilizaţi în industria alimentară. Modificările vin după ce Uniunea Europeană ne-a avertizat că pe piaţa noastră se găseşte foarte multă pâine contrafăcută, în special cea neagră. De săptămâna viitoare, brutăriile vor fi verificate de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor pentru a vedea dacă mai există pâine neagră fabricată din făină albă şi coloranţi.

Adaugă comentariu