Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarii cărăşeni care au schimbat tabăra politică neagă posibilitatea că ar putea pierde mandatul.

Aşa cum aţi putut citi în paginile JCS, președintele nou ales al României, Klaus Iohannis, a cerut Senatului să dezbată de urgență Legea de aprobare a OUG 55/2014 ce permite migrația primarilor de la un partid la altul. Actul normativ nu a trecut la Camera Deputaților şi şansele sunt destul de mici ca să treacă de Senat. Aşa cum v-am informat la momentul respectiv, la noi în județ au beneficiat de prevederile acestei legi 17 primari, care au decis că se simt mai bine în PSD decât în PNL, iar alți şapte edili au hotărât să devină independenți. Declaraţiile politice făcute atunci sesizau faptul că trecerea dintr-o tabără politică în alta ar fi fost „unsă“ cu bani din fondul de rezervă al Ministerului Dezvoltării, pentru investiţii.

„Nu am discutat despre bani cu liderii noștri, dar nu cred că vor fi probleme și Bozoviciul nu va mai primi fonduri. Atâta vreme cât se muncește, vine și răsplata, iar la Bozovici important e să se continue proiectele pe care le avem“, ne-a declarat Adrian Stoicu, primarul comunei Bozovici. Primarul din Băuţar, Romulus Barbescu, neagă ideea că ar putea pierde mandatul: „Nu am primit bani pentru investiţii după ce am trecut. Am trecut la PSD pentru că am dorit acest lucru. Nici afară din partid nu mă pot da şi nici mandatul nu am cum să mi-l pierd. Pe mine nu m-a ales preşedintele, ci cetăţenii comunei“.

Iohannis a precizat că OUG 55 din 2014, cu care PSD a dorit să legalizeze traseismul politic în administraţia publică locală, este blocată în Senat. „După părerea mea, rezolvarea este extrem de simplă, poate vă amintiţi, în Cameră a picat Ordonanţa. N-are decât să pice şi în Senat şi atunci se ajunge înapoi în situaţia prevăzută de lege, reintrăm în normalitate şi cei care au schimbat partidul sunt pasibili de revocare”, a mai adăugat Iohannis. Primarul comunei Bolvaşniţa, Petru Mihăilescu, precizează că „trecerea la PSD a fost o opţiune politică. Nu am primit nici fonduri de investiţii nici alţi bani, aşa cum se vehiculează. Nu ştiu nimic despre intenţia de revocare“.

Cât despre posibilitatea de a pierde fotoliul de primar, Nicolae Beg, edilul-şef al comunei Marga a fost categoric: „Nu mă interesează. Se pot face din nou alegeri şi voi dovedi că voi întruni 85%. În fapt, eu am fost dintotdeauna în PSD şi regret că am fost ales din poziţia de penelist. Nu mi-au intrat bani după acest gest nici în buzunar şi nici în bugetul comunei. Cine mă ajută, îl ajut. Este de notorietate faptul că eu mergeam la şedinţele PSD încă dinainte de a fi adoptată ordonanţa“, a precizat primarul.

Nu trebuie uitat faptul că aceşti primari care au schimbat culoarea politică au fost aleşi şi de membrii sau simpatizanţii unui alt partid sau de membrii comunităţii care, în opţiunea lor electorală, ar fi putut să creadă într-o platformă – program a unei formaţiuni politice. Mai sunt voci, însă, resemnate, care susţin că, în România, legalitatea încă nu se întâlneşte peste tot cu moralitatea.

 

Adaugă comentariu