Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cea de-a II-a ediţie a Festivalului de teatru pentru copii şi tineret, organizat de Teatrul de Vest Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Reşiţa se desfăşoară în perioada 1 – 8 iunie 2019.

După o amânare a intervalului, cauzată de întârzierea bugetului, festivalul se va desfăşura timp de opt zile, începând de astăzi, 1 iunie 2019, chiar de Ziua Copilului. Toate detaliile legate de organizare au fost puse la punct, câteva fiind comunicate deja, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul festivalului este regizoarea Mihaela Panainte, care a spus ce teatre vor veni la Reşiţa: „Avem invitate opt trupe din ţară: Teatrul Regina Maria Oradea – Gulliver, Apolodor; Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea – Rățusca cea urată, Gâscănelul, Punguța cu doi bani; Teatrul pe Roți Arad – Scufița Urbană; Teatrul de păpuși Puck Cluj – Scufița Roșie; Compania Niros Arad – Pădurea fermecată, Verde Împărat, Ceata; Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara – Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama de Matei Vișniec; Lightwave Theatre Company & Unteatru Bucureşti – Micul Prinț; Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Albă ca Zăpada. Toate sunt teatre cu specific de teatru de păpuşi şi marionete, iar spectacolele care au fost alese sunt spectacole care au participat la foarte multe festivaluri şi au foarte multe premii“.

În completare, managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu, a precizat: „Spectacolul «Gulliver», de pildă, care va fi reprezentat de Teatrul Regina Maria din Oradea, e un spectacol 3D cu totul special. E foarte nou în România, e regizat de Radu Dinulescu, care e un regizor foarte important în spectacolele de teatru pentru copii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Spectacolele lui au porţi deschise la festivaluri de profil, precum cel de la Avignon sau în Italia, Spania. E un spectacol cu păpuşi, e vorba de patru personaje care se joacă în spatele unui ecran şi tot decorul este 3D. Deci, copiii vor primi ochelari 3D activi, nu ca cei de la cinema. Sunt mult mai performanţi, care au capacitatea de a închide câte un ochi. Cred că e un spectacol foarte interesant, dar mai ales, altfel. Cireaşa de pe tort este însă faptul că ne-am străduit să aducem Domul, care nu a mai fost decât la Cluj şi la Sibiu. Ideea îi aparţine directorului de festival, Mihaela Panainte, şi vom fi al treilea oraş din ţară care se va bucura de acest Dom fantastic. Are diametrul de 16 metri şi poate ocupa piaţa oraşului, deci Centrul Civic. Copiii sau chiar adulţii, spectatorii, în general, stau pe nişte saci care iau forma corpului, aşadar poţi sta şi culcat pentru a privi bolta cerească, în funcţie de proiecţie, galaxii, formarea Universului, filme educative pentru copii“.

Aşadar, reşiţenii sunt aşteptaţi la Dom, începând de astăzi, unde vor fi proiecţii 4k, despre care Ionescu a specificat: „Avem 4 filmulețe. Un film durează 45 de minute în mai multe serii, de la orele 10.00, 11.00 şi 12.00 pentru dimineaţă, iar după-masa, de la orele 17.00 și 18.00. Între orele 20.00 și 22.00 vor fi concerte, fiindcă vrem să profităm cât mai mult de Dom. Toate concertele sunt programate de la ora 20.00, unde vor evolua artiştii cu care a reuşit Dorian Ianoş că negocieze”.

Managerul Teatrului de Vest i-a cooptat în echipa de organizare a festivalului şi pe cantautorul Dorian Ianoş, care s-a ocupat de trupele care vor concerta în Dom, şi pe soţia acestuia, Raluca Ianoş, responsabilă cu promovarea, ea creând o pagină specială a evenimentului, pe Facebook: „Pentru mine este o mândrie, a spus Dorian Ianoş, că am reușit să aduc asemenea trupe să cânte pe niște sume infime. Nimeni nu vine sub 1.500 euro pe concert!” a subliniat acesta. Dealtfel, Mihaela Panainte a spus că Reşiţa are nevoie de proiecte profesionale şi de spectacole în aer liber în cartiere şi în alte zone decât în Centru, unde, aşa cum a constatat, din păcate, se concentrează tot ceea ce se întâmplă la Reşiţa.

Alte atracţii ale festivalului vor fi atelierele pentru copii realizate în parteneriat cu voluntarii de la „Mansarda“ şi elevi de la secţia Arte plastice de la Liceul de Arte Sabin Păuţa din Reşiţa, acestea desfăşurându-se în cartiere, respectiv în Centrul Civic, Parcul Tricolorului şi Parcul Siderurgistul, unde vor şi proiecţii video. Festivalul însă costă, deci toată lumea trebuie să îşi cumpere bilet dacă vrea să intre la vreun spectacol, asta fiindcă trupele invitate au mai mulţi actori, spre deosebire de prima ediţie, din 2018, când au fost spectacole cu câte două personaje, iar trupele erau private. „E nevoie de proiecte mari pentru a ieşi în evidenţă, a subliniat directorul festivalului. Doar cu trei păpuşele şi cu o valiză nu vom putea face performanţă!“.

Paradele sunt, de asemenea, de mare interes, una în Govândari, programată, pentru luni, 3 iunie 2019 şi alta în Centrul Civic, care va fi marţi, 4 iunie 2019. Orele vor fi, însă, stabilite pe pagina de Facebook a festivalului, în funcţie de condiţiile meteo. În principiu, doar dacă va fi furtună sau ploaie torenţială acestea ar putea fi anulate.

O altă noutate este achiziţionarea biletelor, care a început încă de marţi, 28 mai 2019 să fie posibilă şi online. Practic, biletele se pot procura , fie de la casieria teatrului, fie online sau prin sms pe www.eventbook.ro/. Remarcabil este şi videoclipul de promovare a festivalului realizat de fotograful Ovid Teodoriu, cu imagini spectaculoase ale teatrului şi alte locaţii de referinţă ale oraşului, captate cu drona. Cât priveşte aşteptările, Ionescu a spus că vrea să depăşescă recordul ediţiei din toamnă în materie de spectatori pentru a pregăti publicul de mâine. Despre profit nu poate fi vorba, întrucât Domul este o investiţie serioasă, şi nu ar fi fost posibil să fie adus fără sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Reşiţa, dar speră să nu iasă pe minus.

Adaugă comentariu