REŞIŢA – În opinia preşedintelui CJ, Sorin Frunzăverde, dorinţa lumii politice de la Bucureşti de a controla totul afectează atât bugetele din teritoriu, cât şi alte segmente ale activităţilor ce se resimt în judeţul nostru. Propunerile membrilor Comisiei de Cod electoral sunt văzute, similar, ca un atentat la democraţie.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, consideră că propunerile făcute de membrii Comisiei de Cod electoral este incoerentă și reprezintă un nou atentat la democrație. „Tot această propunere spune că primarul este ales dintr-un singur tur de scrutin. Or, dacă s-a revenit la această formă a legilor indirecte pentru președintele Consiliului Județean, în mod normal primarul trebuia să fie ales din două tururi de scrutin. Este un atentat la democrație”, afirmă Frunzăverde.
După cum precizează președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, una este să fii ales în fruntea acestui for de către populația județului respectiv și alta este să fie ales de către un număr de consilieri.
„De fapt, asistăm, așa cum este și cazul bugetului pe 2015, la dorința PSD-ului și a lumii politice a Bucureștiului de a controla absolut tot, pentru că una e să alegi un președinte din rândul consilierilor, unde influența partidelor politice are o însemnătate deosebită, și alta este să fie ales de populație”, susține Sorin Frunzăverde.
Potrivit președintelui CJ, acesta este un nou moment în care Guvernul PSD dă „proba dorinței de centralizare“: „Bugetul din 2015…. Ca să fiu sincer, nu pot să înțeleg cum anumiți primari pot fi fericiți că au un buget mai mic cu câteva zeci de milioane decât anul trecut. Pentru mine e de neînțeles”. Frunzăverde a mai precizat şi la recenta şedinţă a CJ că este pentru prima dată când în bugetul județului Caraș-Severin nu se alocă fonduri pentru drumuri din sume defalcate din TVA, așa cum se făcea până acum.
„Acești bani veneau de la Guvern. E drept că tot mai puțini. Aceste drumuri județene au fost luate pe vremea Elenei Udrea, timp de peste doi ani, la Ministerul Dezvoltării, și urmau să fie finanțate prin acel Plan național de dezvoltare a infrastructurii, care a eșuat. Or, când nu intervii doi ani pe niște drumuri, se simte. Aceasta este și explicația pentru care drumurile trebuie întreținute anual. Anul acesta, sumele respective nu au fost date din bugetul național, ci i-am alocat din bugetul nostru, propriu“.
Potrivit lui Frunzăverde, sunt opt ani de când aceste drumuri județene sunt subfinanțate, din diverse motive și sub diverse pretexte. „Sumele care trebuiau să vină pentru aceste lucrări au fost date, de cele mai multe ori, direct pe anumite primării, în principal politic“, a adăugat preşedintele CJ.