Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Aterizat“ la şedinţa CJ de luni, Axente Obrejan a reuşit să îndepărteze pericolul rezilierii contractului de concesiune.

Cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean a fost cel referitor la proiectul de hotărâre privind aprobarea încetării contractului de concesiune dintre CJ şi SC Aeroportul Caransebeş SA prin procedura rezilierii judiciare. Administratorul societăţii, Axente Obrejan, a fost prezent la şedinţă şi a fost ascultat de către consilieri.

„Am considerat oportun să aducem la cunoştinţa colegilor consilieri că unele articole din acest contract nu au fost îndeplinite şi, ca atare, am fi dorit demararea procedurilor de reziliere. Vom decide care sunt procedurile ulterioare în aşa fel încât fie să se desfăşoare potrivit clauzelor existente, fie să demarăm rezilierea“, a explicat vicepreşedintele CJ Caraş-Severin, Ilie Iova.

La sugestia consilierilor, a fost ascultat şi Axente Obrejan, care a precizat că nu fusese pregătit pentru această şedinţă şi nici nu fusese anunţat despre intenţia consilierilor judeţeni de a vota rezilierea. „Consider că eu, ca administrator al acestui aeroport, mi-am îndeplinit condiţiile contractuale cu excepţia plăţii redevenţei, la care am avut o întârziere. Am la mine dovada achitării ei, incluzând penalităţile. Sunt trei motive expuse în adresa de reziliere a contractului pe care eu le consider nefondate şi nereale“, a explicat Obrejan.

Administratorul SC Aeroportul Caransebeş a amintit că a făcut investiţii de peste trei milioane de euro, existând şi un contract cu o societate timişoreană care se ocupă de procedurile pentru expertiza pistei şi pentru clarificarea situaţiei terenului. „Astea sunt motivele pentru care aeroportul va merge fără niciun fel de probleme. Un alt punct pentru care sunt acuzat ar fi acela că nu aş fi efectuat investiţiile pe care trebuia să le fac, de două milioane de euro, am făcut mai mult. Ca să ajungi să obţii venit, trebuie să obţii o autorizaţie de funcţionare, demers în care m-am lovit de alte probleme. Am transmis CJ că situaţia terenurilor din zonă nu este concretă. Eu plătesc concesiune pe un teren care încă nu e predat, pentru că sunt litigii cu proprietari care contestă teren până pe pistă. În momentul de faţă se lucrează pe aeroport. Degeaba investesc 100 de milioane de euro, fac pista şi nu avem operatori pentru aeroport. Am parteneri în acest sens, dar nimeni nu vine să investească la o concesiune de 30 de ani, din care cinci s-au scurs. Încep să cred că cineva are ceva cu mine“, a mai amintit Axente Obrejan.

În urma celor discutate, consilierii PSD, alături de cel aparţinând PP–DD, au decis să se abţină de la votul pentru rezilierea contractului. „Propunerea a căzut la vot pentru că nu a întrunit majoritatea necesară, care la hotărârile privind patrimoniul este de două treimi. Erau necesare 21 de voturi, dar a întrunit doar 16. Urmează să mai lucrăm la proiect, să mai solicităm informații suplimentare şi să-l reluăm într-o şedinţă viitoare, cu elemente de noutate, cu o expertiză, probabil. În sens strict juridic sunt încălcate obligaţii contractuale, avem un termen de decădere de şase luni în cadrul căruia putem acţiona şi pe care trebuie să-l respectăm. E un termen de decădere şi nu unul de recomandare, şi expiră în septembrie“, a explicat Darian Ciobanu, secretarul judeţului.