Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Incidenţa cancerului asupra populaţiei judeţului nu are o evoluţie uniformă sau predictibilă.

În repetate rânduri aţi putut citi în paginile JCS despre evoluţia afecţiunilor oncologice şi modul în care acestea sunt tratate la nivel de județ, alături de problemele pe care specialitatea le întâmpină.

Cifrele prezentate recent ce arată o tendinţă în ceea ce priveşte creşterea respectivelor afecţiuni pe segmentul sistemului digestiv şi modificarea „topului” a fost notificată şi Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului care a încercat să tragă câteva concluzii legate de respectiva dinamică.

„Statistica întocmită de singurul medic oncolog din Caraş-Severin trebuie discutată, pentru că altfel se poate crea îngrijorare în rândul populaţiei. Ca morbiditate, cancerul se regăseşte undeva pe locurile 4-5 ca incidenţă, mult sub bolile cardiovasculare, respiratorii şi digestive, nefiind înregistrată o creştere semnificativă a pacienţilor cu cancer în județ. Anul trecut au fost în evidenţă 7.677 de astfel de pacienţi, iar cazurile noi au fost 742. Cifrele ne situează sub media pe ţară, mult sub judeţul Dolj, de exemplu”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Analiza instituţiei cu privire la incidența acestor afecţiuni pe sexe arată că femeile au dobândit o disciplină în controalele efectuate periodic şi tipologia specifică a scăzut ca număr. În contrapartidă, ca şi cazuri noi, a crescut tipologia caracteristică bărbaţilor. „Nu aş vrea să rămânem cu impresia că în mediul urban e mai frecvent cancerul, ci e vorba de adresabilitate. Mai mult, am mai discutat de zone ale judeţului unde se consideră că ar fi mai periculoase – Ciudanoviţa sau Clisura Dunării. Nu se pot trage concluzii statistice, dar sunt probleme ce ţin de sănătatea populaţiei şi aceste lucruri se monitorizează”, a mai adăugat dr. Luca.

Flavius Rotariu