Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este opinia șefului Poliției Rutiere cărășene. comisarul șef Decebal Davidoiu, despre conducătorii auto începători din județ.

Proiectul de lege care prevedea reintroducerea poligonului și a unui traseu pe timp de noapte ca probe pentru obținerea permisului auto a fost respins de către deputații din Comisia de Industrii. Proiectul de lege a fost depus în iunie 2016 pentru evitarea accidentelor rutiere produse ca urmare a slabei pregătiri a șoferilor și a relaxării condițiilor în care se putea obține permisul de conducere. Deputații din Comisia de Industrii au analizat acest proiect și au decis în final să respingă actul normativ.

În opinia mea, trebuiau reintroduse, ca probe, atât conducerea pe timp de noapte cât și poligonul. La momentul de față, traseul este tratat cu superficialitate. E o opinie personală bazată pe ceea ce se întâmplă în trafic cu începătorii: nu știu să circule în afara localității – chiar în afara celei în care au susținut examenul. Dacă ne raportăm la Reșița care are un drum dus și altul întors, instructorul îi învață efectiv pe de rost pe elevi traseul. Proaspeții conducători auto ies în trafic și se confruntă cu realitatea la care nu au avut acces și nu știu să se descurce“, ne-a declarat comisarul șef Decebal Davidoiu, șeful Poliției Rutiere Caraș-Severin.

Inițiativa legislativă prevedea introducerea poligonului și a unui traseu pe timp de noapte ca probe obligatorii pentru cei care vor să devină șoferi. În cazul în care un candidat era respins la una din probe, proiectul de lege mai amintea reluarea procesului de examinare, nu mai de vreme de 30 de zile de la ultima examinare.

La conducerea pe timp de noapte se schimbă total variabilele: avem o percepție diferită asupra realității și e foarte greu pentru cineva lipsit de experiență – care poate nu ia deciziile potrivite nici pe timp de zi – să o facă pe timp de noapte fără experiență anterioară. Cât despre poligon, acesta ajută să stăpânești vehiculul. Vorbim de porniri din rampă, de parcări efectuate stăpânind vehiculul și șoferii începători nu știu să stăpânească vehiculul pentru că cei care se ocupă cu pregătirea viitorilor conducători auto nu sunt serioși“, a adăugat comisarul șef Davidoiu

2 Comments

  1. Stimate domn Decebal Davidoiu,cine ii testeaza pe elevi pe traseu ? Instructorii ? Cine ii declara ADMISI pe elevi in urma sustinerii traseului ? Cine le da permisul de conducere in mana ? Imi este sila cand va vad ca aratati cu degetul si nu va uitati in ograda proprie ! Nu elevii sunt vinovati ci instructorii care i-au pregatit superficial si politistii care i-au declarat admisi fara sa merite ! Acestia sunt cei mai mari criminali ai soselelor,nu elevii !

    • Spre deosebire de alte tari, examenul auto la noi este exigent. Soferul trebuie sa stie ca el este singurul responsabil al volanului, in spatele lui nu stau pilele. In Franta ai depasit viteza de 50 de km pe ora pe un anumit sector si primesti amenda acasa instantaneu. Tehnica amenzilor are nevoie de suportul computerelor.

Adaugă comentariu