Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ, a susţinut o conferinţă de presă legată de anumite lucrări care au de suferit.

De câteva zile, Consiliul Judeţean efectuează analize în legătură cu lucrările – în special în domeniul Programului Operaţional Sectorial I, Mediu, care finanţează cele de apă şi canalizare – şi proiectul vizavi de gestionarea integrată a deşeurilor.

„Sunt lucrări care prezintă mai multe secvenţe de activitate, fiecare cu finanţări separate. Banii există – spre deosebire de alte activităţi finanţate din bani guvernamentali –, aceştia se plătesc imediat ce situaţia de lucrări este depusă. Vom continua analiza pe parcursul acestei săptămâni dar şi pe parcursul celei viitoare, când voi reveni cu detalii. Există importante întârzieri în derularea acestor lucrări, datorate exclusiv firmelor care le execută. Sunt situaţii neplăcute şi vom interveni foarte serios, respectând legea şi, acolo unde va fi cazul, aplicând penalizări sau penalităţi. Cert este că la finalul săptămânii viitoare vom avea o evidenţă exactă a modului prin care va trebui să acţionăm de-acum înainte. Sper că nu vom fi în situaţia de a organiza o selecţie de oferte, dar este clar că vom interveni foarte energic pentru a elimina întârzierile şi a termina lucrările“, a precizat marţi Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Acesta a mai amintit faptul că zilele trecute a fost semnat contractul de construire a bacului de transport greu de la Moldova Nouă cu şantierul naval Orşova, termenul de finalizare fiind luna noiembrie a acestui an.

„E o lucrare de circa 2,1 milioane de euro, iar acest bac va putea transporta autovehicule grele de la Moldova Nouă la Veliko Gradişte, ceea ce înseamnă clar o emancipare a zonei. În sfârşit este finalizat şi acel vaporetto (care va fi adus de la acelaşi şantier naval de la Orşova) pentru transport de persoane care va face curse pe Dunăre. De câteva zile, pe site-ul CJ a fost scos la licitaţie podul de la Socol, o investiţie de peste două milioane de euro ce va lega Clisura Dunării de Biserica Albă. Şi această lucrare va trebui terminată în această toamnă. Aş zice că e vorba de un pod istoric, pentru că el a fost demolat în 48 dacă nu mă-nşel, dinamitat când regimul comunist din Iugoslavia condus de Tito a căzut în dizgraţia Moscovei staliniste“, a adăugat Frunzăverde.

În acest an bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin este de aproximativ 200 de milioane de euro, din care 40 de milioane sunt de la Guvern iar restul sunt fonduri europene accesate de instituția județeană și care se derulează până la sfârșitul anului. Fondurile europene înseamnă apă, canalizare, staţii de epurare, uzine de apă, proiectul de gestionare integrată a deşeurilor, podul de la Socol şi bacul pentru transportul greu peste Dunăre.

Adaugă comentariu