Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Recomandarea vine din partea DSVSA Caraş-Severin, pe fondul evoluţiei pestei porcine africane în sudul şi vestul ţării.

În condiţiile în care mai multe focare de PPA au fost identificate la graniţa judeţului nostru, chiar dacă în prezent în Caraş-Severin nu avem de-a face cu temuta boală, autorităţile sunt permanent în alertă, venind cu o serie de măsuri şi recomandări pentru preîntâmpinarea izbucnirii unor posibile focare şi la noi. Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, dr. Lazăr Dorin Imbrea, argumentează: „Noi am dat mai multe adrese în teritoriu referitor la identificarea unor terenuri care să aibe aviz de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Agenţia de Mediu, ca în situaţia evoluţiei sau izbucnirii unei epizotii, pentru a reduce riscul de propagare a acelei epizotii să putem să îngropăm cadavrele pe acel teren. Prin adresele formulate nu interzicem să se crească peste cinci porci în gospodăriile populaţiei, ci recomandăm acest lucru. Asta pentru că până la cinci porci e socotit că pot fi ţinuţi pentru consum propriu. Raportat la Ordinul 20/2018, emis de ANSVSA, există mai multe eşalonări ale acestor exploataţii, în funcţie de efectivul de porci şi, implicit, cu normele de bio-securitate, raportat la numărul de porci“.

De ce doar cinci porci? Fiindcă aceasta e limita considerată pentru subzistenţă, pentru consum propriu, de la şase până la 20 fiind alte condiţii de biosecuritate. Cu siguranţă, autorităţile nu pot impune legal creşterea unui anumit număr de porci pentru consumul propriu. Recomandarea este doar de reducere a efectivelor de porci din cauza evoluţiei pestei porcine la nivel naţional, în partea de sud a ţării, unde au fost înregistrate foarte multe focare, dar mai ales pe fondul izbucnirii pestei şi în judeţele Arad sau Timiş. Pentru clarificare, Imbrea explică: „S-a cerut ca o recomandare, în sensul că la nivelul gospodăriilor populaţiei nu pot să fie respectate normele de securitate ca în exploataţiile comerciale, cu filtru sanitar, cu îngrădirea zonei şi multe alte măsuri. În plus, recomandarea noastră către gospodăriile populaţiei este să se evite orice fel de contacte cu persoane străine, acestea să nu aibă acces la zona în care sunt crescuţi porcii în gospodării pentru că atât oamenii, cât şi mijloacele de transport sunt vectori de transmitere a bolii. Prin urmare, să fie identificate, dacă vin din alt judeţ să fie solicitat aviz interjudeţean, precum şi documentele de mişcare, în cazul în care avem de-a face cu exploataţii cu personalitate juridică. În acest context, noi întreprindem acţiuni împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean, prin controale în trafic, încercăm să identificăm acei samsari care pot să profite de situaţia dată şi să comercializeze animale sau chiar carne provenită din zonele aflate sub restricţie“.

Deci, oamenii trebuie să ştie că de unde pleacă, trebuie să solicite avizul judeţului de destinaţie. Avizul se cere ca să se ştie că provine dintr-o zonă care nu se află sub restricţie. Dealtfel, aşa cum a subliniat directorul DSVSA CS, există două zone, una de protecţie şi alta de restricţi, iar prin Decizia 709 a Comisiei Europene situaţia se actualizează săptămânal, în funcţie de evoluţia focarelor la nivel naţional.

Nu vă puneţi la pachet carne, dacă mergeţi în concediu!

Întrucât e perioada concediilor, când toată lumea circulă pe teritoriul României, e foarte important ca oamenii să nu ia carne în bagaje, potrivir recomandărilor DSVSA. „Chiar dacă nu e nocivă pentru om, precizează Imbrea, totuşi, pagubele economice produse prin mortalitate de sută la sută a porcilor infectaţi sunt foarte mari. Odată adusă o carne dintr-o zonă care a scăpat sau nu s-a declarat acolo unde evoluează pesta porcină şi au tăiat porcul, fără să anunţe medicul veterinar că a avut semne de boală şi a ascuns acea carne, din generozitate dă acea carne rudelor şi vin în judeţul Caraş-Severin, iar ulterior, când se prepară, cum ştim că se practică la ţară, resturile de la spălături se amestecă în alimentaţia porcilor şi îi poate contamina. Deci, să nu ia carne în bagaje decât din unităţi autorizate, înregistrate sanitar-veterinar sau provenite din gospodăria proprie dacă nu există nici un fel de semn de boală“.

Nu daţi porcilor să mănânce coajă de lubeniţă!

Întrucât traversăm această perioadă în care se consumă lubeniţă, din recomandările DSVSA mai reţinem că oamenii nu trebuie să le dea porcilor coajă de lubeniţă. Asta din cauză că deliciosul fruct provine, de regulă, din zona de sud a ţării, unde sunt focare de pestă porcină: „Nu putem şti sută la sută că acea lubeniţă provine de pe tarlale în care s-a intrat în contact cu porci mistreţi purtători de boală. Deci, nu este interzis consumul lubeniţei pentru oameni, doar să nu se dea în alimentaţia porcilor. De asemenea, recomandăm proprietarilor de porci să-şi pună o tăviţă cu un burete îmbibat cu dezinfectant la intrarea în cocină şi mai ales să nu intre persoane străine“.

Referitor la interzicerea creşterii porcilor la stâne şi cantoane, această măsură e dispusă pentru că există riscul de a intra în contact cu porcul mistreţ, aria de mişcare a mistreţilor fiind incontrolabilă. La ora actuală în judeţul Caraş-Severin nu există nici o suspiciune în ceea ce priveşte pesta porcină africană, autorităţile fiind în alertă continuă.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu