REŞIŢA – Spune Andrade Bichescu, rectorul universităţii reşiţene, încurajându-i pe tineri să-şi deschidă propria afacere.
Aula Magna a Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa a găzduit, miercuri, deschiderea activităţilor organizate în cadrul proiectului educaţional „Fii antreprenor – Şansa unui viitor mai bun“, ce se vor derula până în 7 aprilie. În acest context, universitatea are ca parteneri şase licee şi zece antreprenori din zonă.
„Proiectul este finanţat de Ministerul Economiei Naţionale, încercăm să derulăm activităţi de formare antreprenorială prin prelegeri ale celor zece antreprenori din judeţul Caraş-Severin, care de fapt ne sprijină şi în derularea practicii de specialitate, în procesul nostru educaţional, dar şi prin prelegerile profesorilor de la Ştiinţe Economice, ne spune Solomia Andreş, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul UEMR, coordonatorul proiectului. În următoarele zile vom avea o competiţie de planuri de afaceri, pentru că ne dorim să stârnim iniţiativa de a face afaceri atât în rândul studenţilor, cât şi în rândul elevilor de la liceele partenere în proiect. Avem şase licee din Reşiţa: Liceul Teoretic «Traian Vuia», Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Naţional «Diaconovici-Tietz», Colegiul Naţional «Traian Lalescu», Colegiul Tehnic din Reşiţa şi Liceul Teologic Baptist, a completat Solomia Andreş. Prin această acţiune, ne-am propus să creştem gradul de conştientizare a culturii antreprenoriale şi manageriale la nivelul judeţului, pentru că încă o dată arătăm că ne pasă de tinerii noştri, ne pasă de soarta judeţului Caraş-Severin, şi dorim să-i formăm în spirit antreprenorial, ca să susţină pe viitor întreaga comunitate“.
În deschiderea evenimentului, Andrade Bichescu, rectorul UEMR, a ţinut să-i încurajeze pe tineri pe calea deschiderii propriei afaceri: „Mă gândesc că totuşi şi comunitatea în care trăim mai are o şansă! Vreau să înţelegem cu toţii că suntem datori şi împreună putem contribui la reaşezarea Reşiţei şi a regiunii pe alte niveluri mult mai ridicate decât ceea ce înseamnă Reşiţa, Caraş-Severinul în ziua de astăzi. Din păcate, am asistat în ultima perioadă la o degradare socio-economică a oraşului şi a regiunii în care trăim. Să ştiţi că sunteţi generaţia de mâine şi, prin urmare, sunteţi datori să contribuiţi la reconstrucţia societăţii! Să nu aşteptaţi să primiţi ceva de la alţii, să nu aşteptaţi să muncească alţii în locul vostru. Asta nu se va întâmpla niciodată. Sunteţi tineri, nu ezitaţi să visaţi! Cu cât visaţi mai mult, cu atât aveţi mai multe şanse să vi se îndeplinească visele“.
Prorectorul Cristian Chioncel a susţinut demersul colegilor de la FSE: „Pe parcursul celor trei zile, colegii de la Facultatea de Ştiinţe Economice vor să evidenţieze rolul antreprenorial în dezvoltarea societăţii noastre. Cred că pentru Reşiţa şi Caraş-Severin, acest spirit antreprenorial care trebuie cultivat în rândul tinerilor, elevi şi studenţi, este mai mult decât necesar. Mă bucur că în amfiteatrul universităţii reşiţene s-au regăsit tineri elevi din şase licee din municipiu, împreună cu studenţii, de la specializarea Ştiinţe Economice şi nu numai. Trebuie să popularizăm faptul că antreprenoriatul nu este doar un privilegiu al celor din domeniul Ştiinţelor Economice sau din cel al Marketingului. Antreprenori pot fi la fel de bine şi cei din domeniul tehnic, din cel ingineresc, pentru a-şi putea dezvolta ideile lor practice, nu punându-le doar în slujba marilor corporaţii sau altor angajatori, ci să le poată dezvolta şi pune în practică în cadrul propriilor companii, propriilor afaceri dezvoltate“.