Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După tensiunile din toamna anului trecut, când mai mulţi actori ameninţau cu demisia, acum la Teatrul de Vest din Reşiţa este linişte şi pace. Cel puţin, aşa a lăsat să se înţeleagă managerul instituţiei de cultură, Nicolae Vlădulescu, în cadrul unei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o joi, alături de directorul artistic, Dan Mirea.

Timp de o oră, Nicolae Vlădulescu a vorbit despre evoluţia în bine a teatrului reşiţean, despre proiectele de viitor şi parteneriatele pe care instituţia le are cu alte unităţi culturale de gen din ţară. „Teatrul de Vest a devenit o instituţie independentă, care face ce alte instituţii din judeţ nu pot face, şi am reuşit în ultimii trei ani să schimb conceptul despre teatrul din Reşiţa, pentru că toţi erau concentraţi pe spectacole greoaie, filosofice, şi de aceea nici nu venea lumea la teatru. Acum, avem alte tipuri de spectacole, mult mai gustate de public, şi numai anul trecut am montat opt premiere. Numai că, toate acestea nu se fac singure. Am în spate un întreg colectiv, care munceşte alături de mine, în ciuda restricţiilor impuse de guvern. Ideea este că, Teatrul de Vest este foarte ocupat. Avem încheiate parteneriate de colaborare cu multe teatre din ţară, iar în februarie actorii vor juca la Deva, Petroşani, Târgu Mureş şi Oradea“, a declarat Vlădulescu.

Managerul teatrului reşiţean a vorbit şi despre intenţia de a face la Caransebeş o stagiune permanentă, ştiut fiind faptul că, în această perioadă, se lucrează la reabilitarea sălii de spectacole a Casei de Cultură „George Suru“. „Caransebeşul va avea o sală de spectacole modernă, cu încălzire, în care actorii Teatrului de Vest să se simtă bine, pentru că ne dorim ca aici să facem o stagiune permanentă. Şi avem de gând să organizăm astfel de spectacole şi în alte case de cultură din judeţ, atâta timp cât ele sunt puse la punct, căci oamenii mei nu pot juca în frig sau în condiţii improprii“, a mai precizat Nicolae Vlădulescu. Planurile de viitor ale conducerii nu se opresc însă aici. „Îmi doresc să fac un teatru de tineret, cu studenţi, pentru a-l scoate din inerţia teatrului urât“, a mai precizat Vlădulescu.

Cât priveşte spectacolele programate pentru partea a doua a stagiunii, la sfârşitul acestei luni va avea loc premiera pentru copii „Jack şi vrejul de fasole“, iar pentru februarie şi martie sunt programate alte trei spectacole în premieră, de această dată pentru adulţi.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu