Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De sub condeiul neastâmpărat al celui considerat a fi veteranul gazetarilor din Caraș-Severin a ieșit o carte nouă, cea de-a 16.

Volumul apărut la Editura „David Press Print“ din Timișoara a fost lansat, vineri după-amiază, în cadrul manifestării culturale „Reșița în zece dimensiuni“. Ca o dovadă că autorul cărții „Aniversați și alte scrieri“ este iubit și apreciat nu doar de cei despre care a scris de-a lungul celor 50 de ani de carieră, ci și de colegii de breaslă, sala care a găzduit evenimentul a fost neîncăpătoare.

În volumul de față, Titus Crișciu publică o serie de dialoguri cu nume importante ale vieții spirituale românești, portrete cu oameni ai locului și note culturale care au apărut în publicații importante ale genului, precum „Cultura“, „Tribuna“, „Banat“, dar și în cotidianul „Jurnal de Caraș-Severin“. Printre cei prezenți în carte se numără eseistul și teoreticianul Mircea Martin, criticul și editorul Gheorghe Jurma, compozitorul Marius Țeicu, academicienii Păun Ion Otiman și Marius Sala, criticul Cornel Ungureanu, scriitorul Ion Marin Almăjan și mulți alții. Un element inedit al acestui volum este autointerviul sau „interviul în oglindă“, pe care autorul și-l face. Despre Titus Crișciu s-a vorbit mult în cele aproape două ore cât a durat evenimentul. Au luat cuvântul prof. Luci Peia, arhitectul Ioana Mihăiescu, criticii Adrian Stepan și Gheorghe Jurma, fostul rector al universității reșițene, Ion Vela, editorul timișorean Ioan David, criticul Adrian Dinu Rachieru și filologul Marcu Mihail Deleanu.

Cu toții au apreciat calitățile incontestabile ale portretistului Titus Crișciu, dar și condeiul iscoditor și, nu de puține ori, tăios al gazetarului care a știut întotdeauna cum să-și provoace interlocutorii pentru a primi răspunsurile dorite. La final, autorul le-a mulțumit invitaților pentru prezență, declarând că a făcut totul cu plăcere, de dragul oamenilor.