Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăria Reşiţa a resimţit adevăratele efecte ale unei zile de vineri 13 când a încercat să organizeze o acţiune de ecologizare pe malul Lacului Secu. În afara unui număr de 34 de persoane asistate social chemate să muncească, potrivit legii, la eveniment şi-au anunţat participarea şi reprezentanţi ai Clubului Rotary Reşiţa.

Din cei 34 de oameni, la apelul primăriei au răspuns doar 14, care, deşi au ajuns la 7.30 dimineaţa, i-au aşteptat pe cei de la Rotary, care anunţaseră între timp că ajung la ora 9.00. Doar că la ora 9.00, n-a mai ajuns nimeni.

Totuşi, semnele rele ale zilei de vineri 13 au fost înlăturate imediat ce oamenii au început lucrul şi toate au decurs ca pe roate. Sub coordonarea unor reprezentanţi ai municipalităţii, din partea Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu, precum şi de la Direcţia de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului, cele 14 persoane care au răspuns la apel au făcut treabă. Trebuie spus că, în aceeaşi zi, şi angajaţii operatorului reşiţean de salubritate au pus umărul la muncă în areal.De fapt, fac acest lucru cam o dată pe săptămână, şi de fiecare dată găsesc acolo un mic dezastru…

În acest moment, la Reşiţa, beneficiază de ajutoare în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, un număr de 181 de familii sau, mai exact, 421 de persoane, după cum spune Ildiko Szendrei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa. Dintre acestea, 64 pot presta muncă în folosul comunităţii, în schimbul ajutorului primit de la stat. Pentru aceşti bani, munca echivalentă depusă variază între trei şi 11 zile, a câte opt ore.

Cert este că, indiferent de munca depusă de cei mai săraci şi năpăstuiţi dintre reşiţeni, gunoaiele continuă să se arunce peste tot. Cei ieşiţi la iarbă verde s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu prea sunt amenajate containere în zonă, deşi gunoi era chiar şi acolo unde existau pubele. Deşi, în fond, oricine poate lua, la întoarcere, ambalajele sau PET-urile goale, în aceeaşi manieră în care le-a dus acolo pline.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu