Caraş-Severin, Romania

HUNEDOARA – Aniversarea a 130 de ani de la punerea în funcţiune a primului furnal din Hunedoara a fost sărbătorită prin deschiderea unei expoziţii de pictură şi fotografie documentară, cu tematică industrială.

Ideea i-a aparţinut lui Romulus Ioan, fost director al combinatului din Hunedoara, actual director al combinatului siderurgic din Reşiţa. El le-a cerut unor artişti din Hunedoara, Deva şi Reşiţa să picteze fabrici şi uzine în tabăra de pictură ce a avut loc în luna mai la Văliug, tabără sponsorizată tot de directorul TMK Reşiţa.

Expoziţia a avut loc la Galeria de Artă din Hunedoara, iar printre pictori s-au remaract şi patru reşiţeni: Matei şi Cristi Mircioane, Victor Ioan şi debutanta Silvia Petre. La vernisajul expoziţiei, pe lângă hunedoreni, a participat şi un grup de reşiţeni în frunte cu directorul Teatrului de Vest, poetul Nicolae Vlădulescu. Printre personalităţile hunedorene care au vorbit despre însemnătatea evimentului s-au aflat pictorul Pichiu Dan Vifor, inginerii Romulus Ion şi Doru Gaita şi poetul Eugen Evu. La vernisaj au participat şi 25 de oţelari pensionari, care au depănat amintiri.

Alături de pictura cu tema insdustrială, Constantin Găină a participat şi cu o colecţie de fotografii special pregătite pentru a prezenta situaţia uzinei de fier acum 100 de ani.

Lidia Almăjanu

Adaugă comentariu