REŞIŢA – Problema lipsei serviciilor stomatologice de urgenţă a fost repusă pe tapet de consilierii judeţeni.
Cetăţenii altor judeţe s-au mirat, de câteva ori, în momentul în care au observat că în judeţul nostru nu există serviciu de gardă la farmacii (pe timp de noapte) iar urgenţele stomatologice sunt tratate medicamentos la Unitatea de Primiri Urgenţe. Acest lucru a fost amintit şi în şedinţa de Consiliu Judeţean de la finalul săptămânii trecute. Or, demersuri pentru un cabinet stomatologic de gardă în cadru UPU au fost şi sunt făcute în continuare. Toate se opresc într-un punct mort – la Guvern, unde nu se dă acceptul pentru angajarea personalului necesar.
„E o problemă veche şi totuşi actuală, cu care ne confruntăm. Avem şi aparatură şi putem identifica şi o locaţie, însă fără personal, într-un județ în care stomatologia este integral privată, nu putem ieşi dintr-o situaţie în care am ajuns din cauză că ministrul nu ne ajută“, a precizat dr. Romeo Dumitrescu, medic al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi consilier judeţean.
În condiţiile în care sunt judeţe şi dintre cele vecine care au asemenea servicii, explicaţii au fost oferite de către managerul unităţii spitaliceşti judeţene prezent la şedinţă, dr. Dumitru Secăşan, care îşi explică diferenţa prin faptul că posturile au fost cuprinse în organigramă la înfiinţarea UPU – SMURD.
Potrivit declaraţiilor făcute de medici, subiectul legat de urgenţele stomatologice a fost tratat de patru ani de zile, cel puţin.
„Pot pune la dispoziţia celor interesaţi solicitarea noastră către Ministerul Sănătăţii de înfiinţare a unui centru stomatologic în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). Nu am primit un răspuns favorabil în ceea ce priveşte modalitatea de angajare a personalului necesar, pe post unic sau alt tip. Există în organigramă şi am prevăzut centrul respectiv, dar nu putem angaja personalul – cei cinci medici şi zece asistente. Avem scaun special, avem aparat Roentgen, instrumentar, dar lipseşte componenta umană“, a declarat dr. Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
O posibilitate pentru existenţa unor servicii stomatologice de urgenţă în alte judeţe, care ar putea fi aplicată şi la noi ar fi organizarea medicilor de profil în aşa fel încât să existe un centru de permanenţă, pe modelul medicinei generale. „Am tras concluzia că aproape 5% din solicitările nocturne care ajung la UPU – care are o adresabilitate de 54.000 de pacienţi pe an – sunt urgenţe stomatologice. Personalul de acolo nu poate interveni decât cu medicamente şi pentru că nu are calificarea pentru tratamentul acestei patologii. Orice medic privat poate să acopere, în regie proprie urgenţele stomatologice, însă nu poate fi obligat la acest lucru. În cazul în care nu vom angaja cei cinci medici şi cele zece asistente, un centru de această natură nu ar fi de folos, pentru că vorbim de acoperirea cu servicii a plajelor de 24 de ore“, a mai adăugat dr. Dumitru Secăşan.