Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA  – Sfârşitul săptămânii a fost marcat prin prezenţa moaştelor Sf. Constantin şi Elena în mai multe parohii din judeţ.

Aduse de pe „colina bucuriei” cu binecuvântarea patriarhului Daniel, moaștele sfinților împărați au constituit pricină de misiune în eparhia Caransebeșului. Astfel, după ce au binecuvântat cetatea Caransebeșului, sfinții au fost cinstiți în mai multe orașe din protopopiatul Reșița.

Primul popas duhovnicesc s-a făcut la biserica Sfântului Nicolae din Bocșa Română, unde sute de credincioși au primit moaștele însoțite de Preasfințitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul și chiriarhul locului, Preasfințitul Episcop Lucian. Credincioșii bocșeni și-au pregătit copiii în straie românești de sărbătoare, aceştia oferind oaspeților un recital de colinde. După săvârșirea slujbei vecerniei cu litie, corul parohiei a prezentat colinde corale celor prezenți.

Duminică, 8 decembrie, sărbătoarea duhovnicească s-a mutat în Anina, unde moaștele au fost depuse în biserica ce are ca ocrotitori pe sfinții împărați și este cea mai mare biserică cu acest hram din Mitropolia Banatului. În acest locaș s-a oficiat liturghia de către cei doi ierarhi, în prezența a sute de credincioși, care au avut prilejul să se închine la moaște.

„Este o minune pentru mine să am prilejul de a mă închina la moaștele sfântului meu ocrotitor și de a-l cinsti chiar în biserica noastră ce-i are ca patroni. Nu ne-am așteptat la această cinste oferită și nouă, credincioșilor din Anina”, ne-a mărturisit, emoționat, Constantin Oprea, din Anina.

La ceas de seară, moaștele au fost aduse și în municipiu Reșița, la biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din cartierul Govândari, unde credincioșii s-au putut închina sfintelor odoare, preț de două ore. Apoi, delegația care a însoțit sfintele moaște s-a îndreptat spre Arhiepiscopia Timișoarei.

C.D.