Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Galeria de Artă „Corneliu Baba” din cadrul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş a găzduit zilele trecute o amplă manifestare culturală. Cu acest prilej, au avut loc vernisajul expoziţiei de pictură naivă „Retrospectivă Mihai Vintilă”, cu lucrări donate atât instituţiei-gazdă, cât şi muzeului caransebeşean, al expoziţiei cu cărţi şi albume de artă ale maestrului Mihai Vintilă, precum şi prezentarea ultimei cărţi a pictorului şi scriitorului născut la Caransebeş, „Prieteni adevăraţi”.

Directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, a ţinut să precizeze că Mihai Vintilă a donat un număr însemnat din lucrările sale atât acestei instituţii, cât şi Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş. „În cartea «Prieteni adevăraţi», autorul, fost medic veterinar, cunoscând foarte bine sensibilitatea acestui animal uneori oropsit, uneori umilit, alteori glorificat, evidenţiază în lucrarea sa toate aceste faţete. Cele 40 de tablouri expuse aduc în Galeria «Corneliu Baba» Caransebeşul văzut prin ochii lui Mihai Vintilă, în aceste lucrări artistul vorbind despre uliţa copilăriei sale, despre Caransebeşul de altădată, Caransebeşul citadin, amintirile din parc, din curtea casei, despre pârâul unde pescuia şi care trecea prin fundul grădinii, despre poveştile cu Vlad Ţepeş sau cu bostanul…”, a mai spus Ioan Cojocariu.

Publicistul Titus Crisciu a ţinut să puncteze faptul că Mihai Vintilă este omagiat anul acesta pentru mai multe evenimente: împlinirea a 60 de ani de la absolvirea Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti şi a 40 de ani de la prima sa expoziţie de artă naivă. „Acest om minunat şi-a descoperit vocaţia de pictor târziu, iar pe cea de scriitor şi mai târziu. Astăzi lansăm aici cea de a şaisprezecea carte a sa. Ca de fiecare dată, Mihai Vintilă ne încântă nu numai cu tablourile sale, ci şi cu cărţile sale de publicistică, pentru că sunt amintiri din activitatea sa de pictor naiv, din activitatea sa de medic… El este un generos, în sensul că a donat 148 din lucrările sale Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, şi 47 de tablouri Galeriei «Corneliu Baba» a Casei de cultură a municipiului, oraşul lui natal, de fapt”, a precizat Titus Crisciu.

Mihai Vintilă şi-a exprimat, în primul rând, bucuria de a se afla, după mulţi ani, din nou la Caransebeş. „Azi am ocazia să lansez şi un volum mai recent, al şaisprezecelea, majoritatea cărţilor mele fiind legate de pictura naivă. Azi mai prezint şi două albume intitulate «Iernile de altădată», cu obiceiuri în special din Caransebeş, şi „Memoria şevaletului», unde sunt prezente chiar şi lucrările din această expoziţie. Un al treilea volum se intitulează «Prieteni adevăraţi», şi el se referă în special la câine, animalul care nu-şi înşeală niciodată stăpânul, el nu ştie să mintă, să trişeze”, a declarat și Mihai Vintilă.

Tot cu acest prilej, ziaristul şi scriitorul Titus Crisciu şi-a prezentat cartea „Portret colectiv cu prieteni germani”, un volum de reportaje, note şi interviuri.

Programul muzical a fost asigurat de trio-ul „Dr. Romy”, compus din dr. Romeo Dumitrescu – vioară, dr. Cristian Roşoagă – orgă, şi prof. Eduard Gentile Ailenei – contrabas, care a interpretat piese clasice de mare popularitate din repertoriul românesc şi internaţional.

Sonia Berger

Adaugă comentariu