Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă proiectul ANSVSA primeşte aprobare, proprietarii de câini vor avea mai multe obligaţii.

Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la 1 martie 2014 sau în termen de maximum 30 de zile de la fătare, şi înscrişi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), potrivit unui proiect de norme elaborat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi pus în dezbatere publică. Proiectul reglementează măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Proiectul mai prevede ca pentru fiecare câine identificat şi înregistrat să fie eliberat şi un carnet de sănătate cu serie unică înscrisă şi/sau generată de RECS conform modelului şi procedurilor aprobate de Colegiul Medicilor Veterinari. Totodată, datele privind vaccinarea, deparazitarea şi sterilizarea trebuie înregistrate şi actualizate. În cazul deplasării în spaţiile publice pe teritoriul României a cânilor, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor care atestă efectuarea acţiunilor sanitare veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea acestora în RECS, iar, în cazul deplasărilor în străinătate, proprietarii trebuie să aibă asupra lor şi paşaportul animalului eliberat de medicul veterinar şi avizat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, se mai arată în proiect.

În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate. La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect. De asemenea, câinii nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maximum 30 zile de la fătare, şi în orice caz înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Roxana Bălan Nafiru