Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Încă de săptămâna trecută comercianţii de mărţişoare şi-au făcut simţită prezenţa în zonele Victoria şi Hehn din Reşiţa.Veniţi de la sute de kilometri, Caracal, Buzău şi Bucureşti, oamenii speră ca ziua de 1 martie să le aducă vânzări mai bune decât cele de până acum. Dacă în anii trecuţi la mare căutare erau mărţişoarele clasice – potcoava, coşarul sau trifoiul cu patru foi – cu şnur alb şi roşu, de-a lungul timpului, simbolul primăverii a ajuns să ia tot felul de forme, iar copiii să poarte în piept insigne cu Hannah Montana şi Ben10.

Noutatea din acest an, spun comercianţii, sunt mărţişoarele din sidef, cu mesaje, lucrate manual, dar şi broşele şi pandantivele aurite. Preţul unui mărţişor porneşte de la 0,50 lei şi ajunge la 15 lei, în timp ce pentru o bijuterie din argint preţul trece de 25 de lei.

„Se caută ce-i place omului. Mulţi domni aleg să cumpere flori în loc de mărţişoare. Este păcat, căci aşa, în timp, va dispărea şi această tradiţie românească“, ne-a spus Maria Costea.

Doamna, în vârstă de 60 de ani, confecţionează mărţişoare de aproape 30 de ani. Acestea sunt lucrate manual, iar pentru a ieşi cu ele pe piaţă în luna martie femeia se apucă de treabă încă din luna octombrie.

„Pare uşor ceea ce fac eu, dar nu este deloc aşa. Mărţişoarele sunt din lut şi accesorizate cu pene de fazan, blană de iepure sau cu flori uscate de câmp. Munca este migăloasă, căci fiecare mărţişor până să ajungă la final trece prin mâna mea de cel puţin cinci ori“, povesteşte Maria Costea.

Două tarabe mai încolo îl întâlnim pe Emil Hodorog. Inginer de meserie, tânărul de 26 de ani şi-a descoperit recent o nouă pasiune, care speră să-i aducă şi profit. Confecţionează mărţişoare din ceramică fimo (pastă pentru modelaj, cunoscută şi sub numele de clei polimeric – n.r.), dar şi din hârtie şi lemn.

„Am confecţionat şi cercei din lemn şi mi-a plăcut mult, aşa că am trecut la mărţişoare. Nu este foarte greu ceea ce fac, dar este nevoie de răbdare şi pasiune. Lucrez cam de un an şi am reuşit să fac aproximativ 900 de mărţişoare“, spune tânărul.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu