Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – O nouă ediţie a Marelui Târg de Primăvară din comuna cărășană Răcășdia a avut loc duminică, 26 martie și a reunit peste 6000 de participanți, agricultori, producători, crescători de animale și cumpărători, atât din județul Caraș-Severin, cât și din județele învecinate.

Din datele oficiale, peste 60 de producători agricoli au fost prezenți, la care s-au adăugat persoanele fizice care și-au expus mărfurile și animalele. La această ediție au participat oficialități precum ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea și Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, dar și cetățean de onoare al comunei.

„Ne-am bucurat de faptul că vremea a ținut cu noi, acesta a fost singurul motiv pentru care eram îngrijorați, dar se pare că totul a ieșit așa cum ne-am planificat. Începând cu anul 2000, în comuna Răcășdia a avut loc prima ediție a acestui târg, suntem în anul 2017, la ediția a 35-a și vrem să continuăm această tradiție. Oamenii au venit în număr foarte mare, la această ediție, oferta este una foarte bogată, sunt foarte mulți expozanţi cu produse tradiționale, cu ierbicide, pesticide, semințe, îngrășăminte, animale sau păsări. La sfârșit târgului, cei mai buni crescători de animale au fost premiați de către organizatori, Asociația Crescătorilor de Bovine și Direcția Agricolă a Județului Caraș-Severin, pentru cele mai frumoase exemplare. La ediția din acest an au fost prezenți Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii și cetățean de onoare al comunei Răcășdia, ministrul în funcție al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, dar și un grup de studenți de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara. Din informațiile mele, au vizitat acest târg peste 6000 de oameni din județul Caraș-Severin, dar și din județele învecinate. Au participat de asemenea peste 60 de producători, la care s-au adăugat persoane fizice care au venit să-și expună animalele și mărfurile”, a declarat Mirco Lechici, primarul comunei Răcășdia.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent ca de fiecare dată la Marele Târg De Primăvară de la Răcășdia, a spus: „La ediția din acest an, am găsit o diversitate de produse și aș spune că această orientare de toamnă-primăvară este, de altfel, un loc de ofertă pentru agricultori, pentru ceea ce fac în momentul respectiv. Am găsit o diversitate excepțională de pomi fructiferi, de legume, fructe, chiar și flori, dar și alte produse finite, obținute și prelucrate în timpul iernii. La acest târg, relația directă dintre producători și consumatori s-a putut consolida. Consider că târgul a evoluat și este un eveniment de primăvară important pentru aproape toată această zonă a județului Caraș-Severin și nu numai. După părerea mea, dacă sprijinul ar fi puțin mai mare din partea celor care conduc județul și sper ca aceste cuvinte ale mele să fie auzite, pentru că este și în favoarea lor ca această parte de țară să se dezvolte economic și mai mult decât este în prezent. Consider că astfel de manifestări trebuie să fie mai des organizate, să nu uităm că aceste piețe locale au constituit și în anii trecuți o legătură excepțională dintre habitatele rurale și cele orășenești, sau ceea ce înseamnă relația dintre producătorul primar și consumator. După părerea mea, mass-media joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestor piețe rurale, deoarece consider că marile piețe din orașe sunt organizate total greșit. Este nevoie de o echilibrare a economiei rurale cu cea urbană. Cred cu tărie că această manifestare de la Răcășdia se va dezvolta mult mai mult de la ediție la ediție”.

Târgul de la Răcășdia a fost o acțiune deosebit de importantă pentru noi în primul rând din punct de vedere sufletesc. S-a ajuns până în 2017, iar eu cred că de la ediție la ediție a fost tot mai reușit. Târgul a venit de fiecare dată cu ceva nou. Este o mare bucurie că am ajuns la acest număr al ediției, este o mare bucurie și pentru că vedem un interes deosebit atât din partea celor care expun, cât și din partea celor care vizitează. Cunoscând bine Răcășdia, pot să spun că la această manifestare a venit mai multă lume ca la rugă. Oamenii sunt interesați de astfel de manifestări în primul rând datorită faptului că târgul este un schimb de mărfuri, iar în al doilea rând, târgul dă posibilitatea oamenilor să se aprovizioneze cu ceea ce au nevoie pentru campaniile agricole. În altă ordine de idei, crescătorii de animale cei mai merituoși vor fi premiați cu bani și de această dată, iar eforturile lor vor fi recunoscute. Acest lucru, pentru ei, contează foarte mult. Târgul are și un rol social, ne întâlnim cu bănățeni de câmpie, cu bănățeni de munte și suntem mai apropiați unii de alții. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru noi, pentru organizatori. Consider că și această ediție este una foarte reușită și sunt convins că la ediția de toamnă, voi spune că ediția de atunci o sa fie mai bună decât celelalte ediții”, a declarat Pavel Nefir, director exectiv adjunct al Direcției Agricole Caraș-Severin.