Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După ce mai multor consilieri locali li s-a retras sprijinul politic, aceştia au fost revocaţi.

Mai multe adrese au fost înregistrate la Instituţia Prefectului în data de 18 aprilie 2016, prin care Uniunea Naţională pentru Progresul României – organizaţia judeţeană a precizat că Lucian Sorin Voina, consilier local şi viceprimar al Reşiţei şi Mihai Şandru – consilier local în comuna Cornea, au fost excluşi din partid. Printr-o altă adresă înregistrată cu aceeaşi dată, PNL Caraş-Severin a sesizat Instituţia Prefectului că Petru Bocşan, consilier local în Caraşova şi Ioan Cornel Negariu, Gheorghe Moise, Gheorghe Augustin, Mihai Lauruc, Dimitrie Pătruţ, Petru Franţ, Petrişor Dragoescu, consilieri locali ai comunei Fîrliug nu mai deţin calitatea de membri ai partidului pe listele căruia au fost aleşi. Totodată, s-a constatat pierderea calităţii de membru de partid pentru Ilie Buzescu, consilier local al Municipiului Caransebeş, Cristinel Răduţ, viceprimar al comunei Constantin Daicoviciu şi Marian Florentin Bocşan, consilier local al oraşului Bocşa.

În conformitate cu normele legale în vigoare, formaţiunile politice amintite au solicitat prefectului, pentru cei în cauză, constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local şi declararea ca vacant a locului acestora. „Potrivit prevederilor Legii privind Statutul aleşilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, printre alte cazuri, şi în situaţia pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales. Competenţa de constatare a încetării mandatului şi de declarare ca vacant a locului respectiv aparţine prefectului“ se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Caraş-Severin.

În consecinţă, au fost emise miercuri, 4 mai 2016, ordinele prefectului privind constatarea încetării de drept a mandatelor de consilieri locali şi declararea ca vacante a locurilor acestora.