Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lucrările de restaurare a mănăstirii ortodoxe sârbe Sf. Sava din localitatea Baziaş ar putea începe chiar din acest an, a anunţat, la finele săptămânii trecute în cadrul unei conferinţe de presă, Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin.

Lăcaşul de cult, despre care istoricii presupun că a fost ridicat în anul 1225, a intrat, în urmă cu doi ani, în planul de restaurare al patrimoniului, la Ministerul Culturii. Între timp, Direcţia Judeţeană pentru Cultură a reuşit să finalizeze tema de proiectare, iar în perioada următoare va fi deschisă şi licitaţia pentru firma care va executa lucrarea de restaurare a mănăstirii.

„De-a lungul timpului, această mănăstire a fost incendiată şi distrusă de mai multe ori, fiind reconstruită în repetate rânduri. Ultima restaurare serioasă a avut loc prin 1936, şi a fost zugrăvită ultima dată în urmă cu mai bine de 30 de ani. De atunci, nu s-a mai făcut nimic în acest lăcaş de cult, în care astăzi mai locuieşte doar o persoană, măicuţa Polinaria”, a precizat Liubiţa Raichici.

Şefa Direcţiei pentru Cultură speră ca licitaţia pentru alegerea constructorului să decurcă normal şi rapid, pentru ca lucrările de restaurare a mănăstirii să demareze cât mai curând. Pe de altă parte, Liubiţa Raichici doreşte să includă localitatea Baziaş în circuitul turistic, considerând că zona are multe de oferit şi prin prisma trecutului istoric încărcat.

„Declinul localităţii Baziaş a început în urmă cu mai bine de 100 de ani, iar noi ne străduim să restaurăm aici tot ce se poate, pentru că sunt multe monumente deosebite în această zonă, care ar fi păcat să nu fie cunoscute de turişti. Să nu uităm că aici s-a construit prima cale ferată din România, pe ruta Baziaş – Oraviţa, pentru care există şi un plan de reconstrucţie, iar de-a lungul timpului, localitatea a fost vizitată de împăratul Austriei, Iosif al II-lea, de regele Carol I, de împărăteasa Sisi. Aşa am putea include zona într-un circuit turistic cultural şi religios, pentru că este nevoie să restaurăm acest punct, nu pentru ceea ce este el azi, ci pentru ce ar putea deveni el în viitor”, a mai precizat Raichici.

Până atunci însă, Liubiţa Raichici şi consilierii ei se concentrează pe finalizarea proiectului mănăstirii Sf. Sava, dar şi pe lucrările de anvelopare a mănăstirii din Vărădia, ce ar putea începe din iulie.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

  1. Nicoleta Surdei Reply

    Demersuri si interpelari, insistente … a facut deputatul PSD Ion Mocioalca !!! Duduia Liubita Raichici UITA sa spuna asta dar asa e la noi pe feuda, unii cu munca, altii isi aroga meritele !! La fel ca in cazul UCMR s-au luptat Mocioalca si Benga si ies cate unii prin conferinte de presa sa se laude4 cu… munca altora !
    reamintesc :
    http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=26525&idl=1

Adaugă comentariu