REȘIȚA – Singurul caz de acest gen cu o decizie pozitivă a comisiei de specialitate a pierit într-o bătălie în instanţă.
Comisia de monitorizare şi competenţe profesionale pentru cazurile de malpraxis Caraş-Severin este un for decizional care eliberează decizii administrative ce produc efecte în cazurile de eroare profesională săvârşită în exercitarea actului medical. Din această comisie fac parte reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai colegiilor medicilor, stomatologilor şi farmaciştilor, ai ordinului asistenţilor şi ai altor organisme cu atribuţii în domeniu.
Aceştia s-au întrunit în repetate rânduri din anul 2013 pentru a decide în cazul lui Aurel Vranciu, un pacient care a suferit un accident de muncă în luna ianuarie 2013, fiind rănit serios la un picior. Bărbatul a fost externat pe 21 ianuarie 2013, însă a revenit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa în lunile următoare cu diagnosticul „plagă operată infectată“. Dosarul pacientului specifică faptul că pacientul a contactat o infecţie cu stafilococ auriu – una dintre cele mai întâlnite infecţii intraspitaliceşti. După internări succesive în decursul anului respectiv, pacientul a ajuns la Timişoara unde i s-a adus la cunoştinţă că ar fi vorba de un caz de malpraxis.
„M-am adresat Colegiului medicilor şi Comisiei de profil. Sunt două decizii, din lunile decembrie 2014 şi martie 2015, care stabilesc că există o situaţie de malpraxis – cauzalitate între spitalizare şi contactarea infecţiei“, ne-a explicat soţia pacientului, Elena Vranciu.
Din luna august a acestui an, pacientul se află internat la o clinică de specialitate din Germania, unde s-a pus în discuţie şi amputarea piciorului. Omul consideră că principalul vinovat în tot acest caz este Spitalul Judeţean de Urgenţă. Cu toate acestea, reprezentanţii Comisiei au decis că este vorba despre o culpă comună împărţită între medicii curanţi şi unitatea spitalicească. Direcţia de Sănătate Publică a explicat că, potrivit uzanţelor, a fost solicitată opinia a doi experţi, unul din Hunedoara şi unul din Harghita, însă aceşti medici au renunţat la caz.
Ca atare, Comisia de monitorizare şi competenţe profesionale pentru cazurile de malpraxis Caraş-Severin a luat o decizie după mai multe consultări şi a dat câştig de cauză lui Vranciu. Dacă lucrurile s-ar fi terminat cu decizia comisiei, asiguratorul – Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate – ar fi trecut la recuperarea prejudiciului, a sumei decontate pentru serviciul medical respectiv. „Cu toate acestea, săptămâna trecută, după ce decizia Comisiei de monitorizare a fost atacată în instanţă, cazul a fost închis şi decizia anulată. Prin urmare, şi cheltuielile cu spitalizarea şi cele de angajare a avocatului rămân în seama noastră“, ne-a spus Elena Vranciu, soţia petentului.
Lungul drum al primului caz de malpraxis din județ s-a terminat într-un duel al avocaţilor şi o decizie a instanţei.