Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Zarvă mare la avanpremiera primului spectacol din noua stagiune a Teatrului de Vest Reşiţa – „Năzdrăvăniile lui Nică“, şi pe scenă, şi în sală, şi în faţa Palatului Cultural, copiii aduşi la teatru fiind de nestăpânit. Avanpremiera de joi dimineaţă s-a jucat sub semnul lui „Şşşş“… rostit de Nică pe scenă sub imperiul gălăgiei din sală. Un „Sşşş“… care, cel mai probabil, n-a fost regizat iniţial, dar care ar trebui inclus de mai multe ori în partitura spectacolului.

Avanpremiera spectacolului „Năzdrăvăniile lui Nică“ a readus pe scenă lumea satului din povestirile lui Ion Creangă cu o notă de prospeţime. Fără a se îndepărta de textele lui Creangă, atât dramatizarea lui Ion Jurca Rovina, cât şi regia experimentatei Iustina Prisăcaru, care chiar este venită la Reşiţa de prin părţile Moldovei, au recreat universul aşezat al satului de odinioară. Obiceiurile şi tradiţiile gravitează în jurul familiei ca elemente ce dau greutate vieţii satului prin însăşi întâmplările şi evenimentele ce se derulează zi de zi, anotimp după anotimp, redeşteptate în jocul personajelor pe scenă prin amintirile naratorului.

Personajul central este jucat de Filip Ichim, care a spus că se simte foarte bine în pielea lui Nică, el fiind lăudat la conferinţa de presă că face naveta de la Bocşa pentru acest rol. Celelalte roluri de copii sunt jucate de Darius Balint, Alesia Caimac și Roberta Kloțbir, toţi, dealtfel, mai jucând şi în spectacolul „Emil şi detectivii“. Se simte pe scenă plăcerea de a juca a acestor copii, ei frecventând şi cursurile de actorie ale actriţei Cameliei Ghinea, foarte dedicată formării noii generaţii de actori. Poate doar lui Darius i s-a mai schimbat puţin vocea, e perioada de tranziţie la băieţi, dar s-ar putea să avem surpriza să moştenească vocea baritonală, puternică a venerabilului său bunic, actorul Zeno Balint.

Despre actorii mari ai Teatrului de Vest, care dau viaţă adulţilor din universul lui Creangă, respectiv părinţii lui NicăCamelia Ghinea şi Sorin Fruntelată, bunicul – Marius Tudor, Florin Ruicu – preotul satului şi Ana-Maria Cizler – mătuşa Mărioara, ei şi-au dovedit nu o dată profesionalismul, remarcându-se fiecare printr-un joc absolut natural. Îşi spun fără efort replicile în dulcele grai moldovenesc, interacţionează subtil cu micii spectatori pentru a le capta atenţia şi le vin tare bine straiele populare.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu