Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La jumătatea anului trecut, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a emis un ordin privind aprobarea cotelor de recoltă pentru speciile de faună de interes cinegetic, la care vânarea este permisă, pentru sezonul de vânătoare ce se va încheia în 14 mai 2015.

Pe lângă cifrele menţionate în anexa acestuia, în toamna lui 2014 au mai fost aprobate, suplimentar, câteva exemplare din speciile protejate.

„Cifrele amintite reprezintă, aşa, o bătaie de joc. Dacă-mi dai patru lupi într-un județ unde aceştia colcăie şi produc pagube, nici nu putem vorbi despre aprobarea respectivă. Dacă la Anina, unde erau cele mai vizibile probleme, s-a stăpânit fenomenul, ceilalţi patru aprobaţi nu vor rezolva problemele întregului județ. Au fost ani în care au fost recoltate peste 20 de exemplare, şi este nevoie de asemenea aprobări pe majoritatea fondurilor de vânătoare. Nu ştiu pentru cine păstrăm lupii şi cui ajută înmulţirea lor. Or, dacă se menţin aceste efective la lup, există certitudinea că vor scădea cele de cerb. Avem prădători – lupi, râşi, urşi – , nu ne văităm de asta. Dar va trebui să impunem şi un echilibru al fondului cinegetic“, ne-a declarat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin.

În contrapartidă, ursul, deşi există trofee importante la această specie, este evitat de vânători din pricina sumelor pe care ar trebui să le scoată din buzunar pentru a-l recolta.

Adaugă comentariu