Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Această măsură a fost luată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi – Sebastian Telbis (sub aspectul săvârşirii a 291 infracţiuni de luare de mită), Ioan Dorel Ungur (opt infracţiuni de luare de mită) şi Ioan Octavian Cenda, (patru astfel de infracţiuni). Potrivit comunicatului oficial al instituţiei, cei trei au primit diverse sume de bani şi alte foloase materiale de la diverşi pacienţi care s-au prezentat la cabinete pentru expertizarea capacității de muncă, în vederea obţinerii sau, după caz, prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a le elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, respectiv de atestare oficială a gradului de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare, activităţi specifice atribuţiilor de serviciu ale acestora.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că darea de bani sau alte bunuri medicilor de către unii pacienţi a fost urmare a temerii că oamenii îşi vor pierde dreptul la pensie. Temerile au fost alimentate discuţiile purtate de pacienţi pe holurile instituţiei că medicii pretind bani pentru eliberarea/prelungirea deciziilor de pensionare pentru caz de boală. Astfel, s-a creat o obişnuinţă în a da bani medicilor, deciziile fiind semnate înainte ca pacienţii să intre în cabinet, aceştia din urmă venind pregătiţi să-i remunereze pe medici.

„În ceea ce îl priveşte pe Telbis, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliu precum şi la cabinetele medicale unde îşi desfăşura activitatea, au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută (107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 52.644 lei), sume ce au fost confiscate. Totodată, au fost identificate două carnete cec emise de o bancă din Austria, având solduri de 137.178 euro, respectiv 41.041 euro. Având în vedere sumele mari de bani care au fost găsite și ridicate de la inculpat, precum și numărul imobilelor, proprietatea sa și a rudelor sale, pe care nu le poate justifica, precum și faptul că nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri și din alte activități licite, în cauză s-a apreciat că sunt aplicabile dispoziţiile art. 1121 Cod penal privind confiscarea extinsă şi asupra celorlalte sume de bani (aprox. 300.000 euro) și imobile. Acestea au fost evaluate conform prețului de piață, constatându-se că cele opt apartamente și case au o valoare de 490.000 euro, cele opt terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele patru garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totală de aprox. 685.000 euro”, se precizează în comunicat.

Prin urmare, neputând demonstra provenineţa bunurilor sale, doctorului Telbis i-au fost confiscate bunuri în valoare totală de aproximativ 1.000.000 euro. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului şi asupra sumelor de 1.490 euro şi 2.925 lei ridicate în urma efectuării percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa lui Ungur, precum şi a sumelor de 200 de euro şi 800 de lei ridicate cu prilejul percheziţiei efectuate la cabinetul medical al lui Cenda. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Arad. Până la o sentinţă judecătoreasă definitivă, inculpaţii beneficiază de principiul prezumției de nevinovăție.

Flavius Rotariu

3 Comments

  1. Unde erau organele abilitate cand facea acel milion???? Ca doar nu la facut peste noapte nu? Vuia judetu de numele lui…dar nimeni nu avea urechi sa auda!!!

  2. D’aia zic eu ca orcine este salariat la stat, de la femeie de serviciu la presedintele republicii, sa depuna declaratie de avere si interese. Chiar si cei din regiile autonome si altele asemenea. Atunci sa vezi ca sistemul medical nu o duce chiar asa de rau, ca profesorii care dau meditatii, in general la negru, sunt bine-merci, si poate ar mai exista ceva decenta in a intinde mana la bietul contribuabil. Si poate ar iesi la iveala si marile averi ilicite…

    • Declaratii de avere si interese depun atit la angajare cit si la incetarea activitatii, dar au grija sa nu treaca toate bunurile „dobindite” in timpul activitatii pentru ca stim cum procedeaza le „transmit” celor din”familie”.Referitor la acest individ ultracunoscut in judet pentru magariile pe care le facea de ani si ani de zile, toti cei in drept cunosteau problema si totusi nimeni nu facea nimic.Era de notorietate faptul ca actiona fara scrupule, isi crease o aureola de D-zeu care taia si spinzura pe orcine ii trecea pragul.Cred ca 1 milion de euro e mult prea putin fata de cit a jecmanit.Acest individ nu are Dzeu, nu cred ca a avut vreodata.

Adaugă comentariu