Până în prezent, la Casa de Pensii Caraş-Severin s-au depus peste 2.300 de cereri pentru bilete de tratament. Numai că, deşi la data de 1 martie 2011 a avut loc licitaţia pentru locurile de cazare subvenţionate prin bilete de tratament balnear din unităţile turistice private, directorul economic al Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, Manuela Maliţa, spune că „deocamdată nu ştim numărul total, doar că prima serie de bilete în hotelurile ce nu aparţin Ministerului Muncii este de 236 de locuri. Este vorba despre plecări ce vor avea loc între 27 şi 30 aprilie 2011“.
Acestea se adaugă la cele 17 serii, cu un total de 883 de bilete, în staţiuni în care Ministerul Muncii deţine hoteluri, precum Buziaş, Covasna, 1 Mai, Amara, Geoagiu Băi, Moneasa şi Bala. Din cele 236 de locuri, doar 152 au fost ocupate şi asta nu pentru că pensionarii cărăşeni ar fi pretenţioşi ci pentru că nu s-a aflat decât ieri câte locuri sunt şi unde, ceea ce înseamnă că cererile sunt un fel de bilete de loterie, la care nimeni nu ştie când şi unde se poate pleca.
De luni, 27 aprilie, se va putea pleca, printre altele, la Buziaş, Băile Herculane, Moneasa, Govora, Căciulata, 1 Mai, Băile Felix, Geoagiu Băi, Eforie Nord, Mangalia sau Techirghiol. Degeaba dacă, nu mai puţin de 84 de bilete vor rămâne neutilizate şi retrimise la Bucureşti.
Cum cererile pentru biletele de tratament se depun la biroul special amenajat la Casa Judeţeană de Pensii, cu minim 40 de zile înainte de data pentru care se face solicitarea plecării într-o staţiune, pensionarii nu pot decât să meargă pe mâna destinului şi să spere că în aceea perioadă ministerul va „da“ locuri în respectiva locaţie.
Ce spun oamenii
„După ce că sunt puţine locurile, nici nu prea se dau cui le merită cu adevărat. Eu sunt bolnavă şi nu sper să am prea mult noroc anul acesta. Anul trecut am primit o repartizare în noiembrie, păi pe frig cui îi mai arde să meargă în staţiune. Noi mergem la tratament nu la relaxare, păi ce bine poate face frigul bolii noastre“, spunea Adela Popescu, o pensionară de 70 de ani care a fost ieri, 18 aprilie 2011, la Casa de Pensii, în speranţa că poate mai află ceva noutăţi despre stadiul cererii sale. De aceeaşi părere este şi Sofia Giurgiu, care ne-a spus că „de doi ani mă tot chinui să obţin şi eu un astfel de bilet şi nu reuşesc. Sunt insuficiente şi nici nu le primesc cei ce au cu adevărat nevoie de ele. Eu am reumatism şi nu orice staţiune îmi poate oferi ceea ce eu am nevoie. De aceea zic că şi acest sistem cu puncte nu face altceva decât să ne dea peste cap toate speranţele“.
Punctele şi biletul
Iată câteva exemple de punctaje şi criterii. Dacă nu aţi beneficiat de un bilet în ultimii doi ani, primiţi 10 puncte. Dacă l-aţi avut în extrasezon, cinci puncte, trei dacă l-aţi primit în sezon, două pentru două bilete în extrasezon, un punct pentru un bilet în sezon şi unul în extrasezon. Şi cuantumul pensiei contează.
Astfel, una sub 400 de lei vă aduce şase puncte; cele cuprinse între 401 şi 800 de lei aduc cinci, cele între 801 şi 1.100 de lei – trei puncte, şi două pentru cele între 1.101 şi 1.400 de lei. Un cuantum cuprins între 1.401 lei şi valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului aduce un punct, iar pensiile ce depăşesc suma salariului mediu brut nu aduc nici un punct pentru bilete.
Anca Preda