CARAȘ-SEVERIN – Analizele efectuate în laborator nu au arătat că alimentele modificate genetic sunt dăunătoare pentru om.
În repetate rânduri, membrii Consiliului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice au solicitat lămuriri privind impactul pe care îl au asupra noastră organismele modificate genetic (OMG) și modul în care autoritățile cărășene ne protejează cu privire la acestea. Și în cea mai recentă ședință a forului s-a dezbătut această idee.
„Toate produsele alimentare provenite din OMG-uri, și aflate pe piața internațională, au fost supuse unor analize de risc. Analizele efectuate au fost foarte riguroase, au respectat principiile de bază privind sănătatea umană și mediul și nu au pus în evidență riscuri pentru sănătatea oamenilor sau a mediului. Cu toate acestea, există un curent susținut de diverse organizații non-guvernamentale și chiar foruri guvernamentale din cadrul țărilor membre UE, care afirmă contrariul. Porumbul modificat genetic MON863 al companiei Monsanto, aprobat pentru consum uman pe piața Uniunii Europene, a cauzat serioase modificari la nivelul ficatului si rinichilor cobailor care l-au consumat în timpul unui studiu științific. Soia modificată genetic a companiei Monsanto (GTS 40-3-2) a fost analizată într-un recent studiu din Rusia, coordonat de Maria Kanovalova si prof. V. Blinovm. Rezultatele studiului realizat pe cobai au semnalat schimbări grave la organe interne (rinichi, ficat, gonade), la nivel celular, și scăderi în greutate. De asemenea, soia modificată genetic a fost depistată ca și cauză a mortalitatii infantile, cresterea agresivității si pierderea instinctului matern la cobaii testați. Acest tip de soia a fost autorizat pentru cultivare și în România, până în 2007. Cu toate acestea, nu există dovezi directe legate de efectele nocive asupra organismului uman, datorate consumului de produse alimentare obținute din OMG-uri. În județul Caraș-Severin nu există, la această dată, suprafațe de teren cultivate cu OMG. În ceea ce privește soia transgenică, țara noastră a interzis cultivarea ei încă din anul 2007, deși consecințele au fost devastatoare: reducerea suprafețelor cultivate cu soia cu 70% și scăderea producțiilor cu 80%“, a precizat reprezentantul Direcției Agricole Caraș-Severin.