Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta întrucât Grupul CEZ va opri producţia, datorită retehnologizării amenajărilor hidroelectrice din zona Reşiţei.După ce, la finele lui 2010, întregul pachet de acţiuni al TMK Hydroenergy Power era achiziţionat de către Grupul CEZ, în 2011 societatea devenea parte a concernului din Cehia.

TMK Hydroenergy Power a adus CEZ sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Breazova, Crăinicel 1 şi 2), precum şi amenajările aferente (Trei Ape, Gozna, Secu şi Văliug). Capacitatea totală instalată a complexului în clipa de faţă este de 18 MW, însă Grupul CEZ a demarat un proces de retehnologizare, în scopul creşterii acesteia.

Retehnologizarea totală a instalaţiilor de producţie reprezintă unul dintre obiectivele principale de afaceri pe termen mediu ale Grupului CEZ în România“, au declarat reprezentanţii societăţii.

Procesul presupune, pe lângă construcţii civile (baraje sau canale), şi înlocuirea tuturor echipamentelor existente (turbine, generatoare, staţii de transformare etc) cu echipamente noi, de ultimă generaţie.

Retehnologizarea ar trebui să fie completă în cea de-a doua jumătate a anului viitor, în urma sa capacitatea complexului TMK Hydroenergy Power urmând să crească până la 20 MW. Pe perioada lucrărilor, producţia va fi oprită, iar lacurile de la Gozna, Secu, Văliug şi Trei Ape, binecunoscute destinaţii turistice, îşi vor păstra nivelul actual, turiştii putând profita din plin.

Nina Curiţa

4 Comments

 1.  Instrainarea LACURILOR POTENTIALE DE GENERARE de ENERGIE este opera lui Bsescu & Haita !

  • iulicafarafrica Reply

    daca „taceai”,filozof ramaneai!csr a fost privatizat pe vremea guvernului nastase,in februarie 2004,cand l-a cumparat tmk.inclusiv „LACURILE POTENTIALE DE GENERARE de ENERGIE”(ce o fi insemnand?)!probabil ca ,creierul tau s-a atrofiat de prea multa vizionare a antenelor lui voiculescu!

 2.  ..Pe lacul Gozna, Statul a construit barajul nu CSM. Prin 1960 ! Nu apartinea UDR si nici CSM, TMK ! Ulterior anului 2004 a inceput masluirea ! Da, lacurile au Energie Potentiala ( au hidrocentrala – care este proprietatea Hidroelectrica ) Lacurile ar fi „cinetice” cand acele hidrocentrale ar furniza si Energie Electrica si aceea Energie ar insemna bani la Stat in fiecare secunda.

  • iulicafarafrica Reply

    ca sa lamurim treaba,lacurile de acumulare au energie potentiala,care se transforma prin cadere in energie cinetica in turbina.asta se invata in clasa a 7a.despre CSM,normal ca nu putea construi barajele,ca CSM avea numai echipa de fotbal!despre faptul ca hidrocentralele ar fi proprietatea statului,iarasi habar nu ai,apartin TMK(sau mai bine zis au apartinut).faptul ca tot insisti ca ar fi opera marinarului in „vanzarea ” lacurilor,ma face sa gandesc ca nu stii nici sa folosesti „search” pe google ca sa gasesti adevarul.si noble ventures a fost in posesia lor,tot pe vremea celui care poarta cu atat mandrie esarfa la gat!mai bine cauta faptele de care se face vinovat marinarul si nu mai posta aiurea,sa te afli in treaba!

Adaugă comentariu