Caraş-Severin, Romania

VRANI – Beneficiarii Legii 416/2001 nu-şi primesc banii pe „ochi frumoşi“, ci fac tot ce le cere primarul. Până şi drumurile…

În vremuri de criză, investeşti cât te ţine buzunarul. După acest principiu se ghidează şi edilul localităţii Vrani, Gheorghe Moată, care preferă să lucreze cu proprii angajaţi pentru a face lucrări de modernizare a infrastructurii. Şi astfel, costurile se reduc aproape la jumătate. „Îmi place să ne gospodărim singuri, pentru că este mult mai ieftin. Vă dau şi un exemplu. Am aprobat în şedinţa de consiliu local suma de 30.000 de lei, şi am cumpărat piatră. Cu tractorul pe care îl avem la primărie, am reuşit să pietruim cam 4,5 kilometri de străzi în localităţile Vrani şi Ciortea, precum şi un tronson, de aproape 1,5 km, prin care am legat drumul judeţean Greoni – Vrani de drumul agricol la care se lucrează în prezent. Am mai cheltuit aproximativ 20.000 de lei pentru transportul pietrei şi am mai alocat bani şi pentru carburantul tractorului. În rest, nimic! Dacă făceam contract cu o firmă, poate plăteam dublu. Aşa, e mult mai ieftin! Dacă am avea şi alte utilaje la primărie, lucrurile ar sta cu totul altfel. Eu, de exemplu, am şi lamă la tractor, iar iarna facem cu el deszăpezirea străzilor. Dacă mâine am nevoie să scot o remorcă de nisip din Caraş, mă duc cu tractorul. Tot în regie proprie, cu cei de la social, am făcut şi pavajul în centrul civic. Însă, ei sunt tot mai puţini, pentru că mulţi pleacă să muncescă în străinătate, deoarece acei 130 de lei cât îi dai pe lună nu au cum să le ajungă. Şi nu pot face nici angajări, pentru că legea nu ne permite. Sincer vă spun, mai bine angajez decât să apelez la o firmă“, a explicat primarul.

Dacă astfel de lucrări pot fi făcute în regie proprie, nu la fel este cazul celor pentru alimentarea cu apă a localităţilor Vrani şi Ciortea. În perioada aceasta, reprezentanţii administraţiei locale umblă după obţinerea avizelor necesare în vederea scoaterii proiectului la licitaţie. Investiţia se ridică la suma de 3.800.000 de lei, iar banii vin de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Contractul de finanţare nu a fost încă semnat, dar urmează. Pentru noi, apa nu reprezenta o problemă. Mulţi dintre consătenii mei şi-au făcut singuri această lucrare. Ea nu este însă potabilă, e folosită doar pentru uzul casnic. Acum că avem acest proiect, care prevede şi construirea unei staţii de filtrare şi tratare, această problemă va dispărea. Ceea ce ne dorim însă cu ardoare, este o reţea de canalizare pentru Vrani şi Ciortea. Pentru aceasta, aşteptăm apariţia noului Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, şi, în funcţie de criteriile de selecţie din Ghidul Solicitantului, vom vedea ce şanse avem pentru realizarea investiţiei“, a mai precizat Moată.

Un alt proiect, derulat de această dată pe fonduri europene, pe care primăria îl va scoate la licitaţie în următoarea perioadă, vizează construirea unui centru de informare turistică la Vrani. Pe viitor, edilul de pe Valea Caraşului şi-a propus să atragă fondurile necesare pentru apă şi canalizare la Iertof, dar şi pentru modernizarea drumurilor comunale. De asemenea, vor continua reparaţiile şi modernizările la căminele din Ciortea şi Iertof, în regie proprie şi cu bani de la bugetul local, la fel cum au fost executate şi cele de la căminul din Vrani.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu