Caraş-Severin, Romania

EFTIMIE MURGU – Morile de apă din cadrul singurei rezervaţii mulinologice din Europa atrag turiştii ca un magnet. Singurul inconvenient: lipsa locurilor de cazare.

La câţiva kilometri de localitatea Bozovici se află comuna Eftimie Murgu, cunoscută după vechea denumire de Rudăria. Aici se află cea mai mare concentrare de mori de apă din Europa, fiind singura rezervaţie mulinologică aflată în patrimoniul UNESCO de pe bătrânul continent. Cele 22 de mori de apă de pe râul Rudărica atrag anual zeci de mii de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate. Săptămâna viitoare, în localitate, va avea loc recepţia finală a centrului de informare turistică, investiţie pe care primăria a reuşit să o realizeze din fonduri europene. În total, pentru construirea sa, s-au alocat din bugetul Fondului European pentru Dezvoltare Rurală 200 de mii de euro.

„Recepţia finală a lucrării va avea loc luni, 5 august, în prezenţa unei comisii de la Timişoara, care va verifica toate cheltuielile ce s-au făcut până acum, pentru a putea primi şi ultima tranşă de bani, în valoare de 350 de mii de lei. Sunt sigur că nu vom întâmpina nici un fel de probleme, pentru că atât lucrarea cât şi achiziţiile au fost făcute corect”, ne-a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Ilie Licu Imbrescu.

De acum înainte, turiştii care vor ajunge la Rudăria vor primi toate informaţiile legate de complexul mulinologic şi de traseele pe care iubitorii de drumeţii le pot face pe Valea Almăjului de la doi ghizi, pe care primăria îi va angaja în perioada următoare. Şi pentru a ne demonstra că lucrurile „merg ca pe roate” la Eftimie Murgu, primarul Imbrescu ne-a mai spus că „apă şi canalizare avem, iar oamenii sunt foarte mulţumiţi. Nu mai sunt multe de făcut. Ceea ce ne lipseşte, şi am în perspectivă şi rezolvarea acestei probleme, sunt rigolele de scurgere a apei pluviale, şi amenajarea de podeţe în faţa fiecărei gospodării. Momentan, avem alocaţi bani, din bugetul local, doar pentru 600 de podeţe”.

Singura supărare a primarului, dacă putem spune aşa, este legată de interesul scăzut al localnicilor pentru dezvoltarea agroturismului. „Am avea nevoie de o pensiune în comună, pentru că nu sunt locuri de cazare, şi, nu de puţine ori, turiştii mi s-au plâns că şi-ar dori să înnopteze aici, dar nu au unde. Eu am discutat cu oamenii din localitate despre acest lucru şi am încercat să-i fac să înţeleagă că, dacă îşi amenajează fiecare două – trei camere pentru primirea oaspeţilor, nu vor avea decât de câştigat. Din păcate, oamenii sunt destul de reticienţi în această privinţă, însă sunt hotărît să nu mă las până nu-i voi convinge că nu au nimic de pierdut. Iar de turişti nu ducem lipsă. La final de săptămână e plin, vin de peste tot, de la distanţă de mii de kilometri, iar mulţi dintre ei sunt străini. Acum drumul până la mori este în stare perfectă, după ce anul trecut l-am asfaltat”, a concluzionat Imbrescu.

Roxana Bălan Nafiru