Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este un alt eveniment cuprins în proiectul „30 de ani de presă liberă în Banatul Montan“, acesta urmând a avea loc luni, 18 februarie, de la ora 17.

Început în ianuarie cu manifestarea „Eminescu – jurnalistul“, Anul presei în Banatul Montan, sub auspiciile căruia în 2019 se vor derula mai multe acţiuni menite să aducă în lumină cei 30 de ani de jurnalism postdecembrist, continuă cu o altă manifestare dedicată oamenilor de presă care au publicat cărţi de gen. Sub genericul „Jurnaliştii şi cărţile lor“, săptămâna viitoare, în sala multimedia „Constantin Gruescu“ a universităţii reşiţene sunt invitaţi să-şi prezinte cărţile ziariştii şi scriitorii reşiţeni Gheorghe Jurma, Dorina Sgaverdia, Alexandra Gorghiu, Nicolae Sârbu, Mario Balint, Daniel Botgros și Titus Crișciu.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, Mario Balint şi Daniel Botgros, acţiunea se doreşte o dezbatere despre nevoia jurnalistului de a învinge efemeritatea istoriei clipei, prin perenele cărți care îmbogățesc zestrea literară a breslei. Toate manifestările vor marca în data de 3 mai Ziua Mondială a Presei Libere. În proiect sunt cuprinse manifestări  cu caracter jurnalistic, cultural și literar, care vor culmina, în jurul datei de 3 mai, cu o Gală a Presei Cărășene, având în centrul atenţiei jurnalistul, indiferent de generaţia căreia îi aparţine.

Scopul acestui proiect este, pe de o parte, de a omagia jurnalistul profesionist, iar pe de alta, de a aduce breslei un plus de încredere şi de respect: „Suntem conștienți, argumentează Daniel Botgros, unul dintre iniţiatorii proiectului, de scăderea de încredere și de disoluția pe care a înregistrat-o societatea și oglinda ei, mass-media, în ultimii ani, ambele cultivate cu abilitate mai ales de politicieni, dar nu numai. Apetența unor politicieni de a controla una dintre puterile distincte în stat, declinul tiparului, condițiile economice vitrege, asaltul fake-news și citizen journalism, toate acestea și multe altele au condus la un moment în care e necesar ca breasla să-și recapete mesajul și demnitatea“.

Manifestarea „Jurnaliştii şi cărţile lor“ este organizată în colaborare cu Universitatea Eftimie Murgu, cu sprijinul prorectorului Cristian Paul Chioncel, şi va avea loc luni, 18 februarie, de la ora 17.00.

Adaugă comentariu