Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Două cazuri de incapacitate temporară de muncă şi un deces s-au înregistrat în judeţ luna trecută.

În luna iunie, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin a efectuat un număr de 152 de controale, din care 86 în domeniul relaţiilor de muncă şi 66 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicând amenzi contravenţionale în valoare de 111.500 de lei. Cu acest prilej, au fost identificate 13 persoane care lucrau la «negru» la patru angajatori, trei dintre aceştia fiind sancţionaţi cu amendă totală în valoare de 50.000 de lei. Angajatorii sancţionaţi contravenţional în luna iunie activau în domenii precum turism, alimentaţie publică, exploatare forestieră, tăiere şi fasonare de piatră.

În comunicatul remis redacţiei de conducerea ITM Caraş-Severin se mai arată că „s-a întocmit şi un denunţ penal pentru un angajator cu domeniul de activitate învăţământ, întrucât a fost depistat că a primit la muncă opt persoane fără să le întocmească forme legale de angajare, fapta săvârşită fiind infracţiune.

Sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 91.500 de lei, au fost aplicate, în principal, pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea repausului săptămânal şi a măsurilor dispuse, ori pentru neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului. În schimb, sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 20.000 de lei, au fost aplicate pentru deficienţe privind exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor electrice, neefectuarea verificărilor periodice la echipamentele de muncă sau a examenului medical, ori pentru nefolosirea echipamentelor de protecţie şi instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor.

Luna trecută, angajatorii au comunicat către ITM Caraş-Severin trei evenimente soldate cu două cazuri de incapacitate temporară de muncă şi un deces. După ce vor fi finalizate cercetările, se va stabili dacă a fost sau nu vorba despre accidente de muncă. Nu în ultimul rând, inspectorii ITM au dispus 322 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.